NieuwsDuitsland

Duitse ‘Rambo’ ontwapent vier agenten en is daarna honderden manschappen te slim af

De Rambo van het Zwarte Woud wordt hij genoemd, de man die zondagmiddag op een helling bij het stadje Oppenau vier agenten van hun dienstwapens beroofde en verdween. Sindsdien zoekt de politie dag en nacht met speciale commando’s, honden en met warmtecamera’s uitgeruste helikopters.

De Duitse politie is op zoek naar de gewapende Yves Rausch in de buurt van het stadje Oppenau. Beeld Philipp von Ditfurth/dpa
De Duitse politie is op zoek naar de gewapende Yves Rausch in de buurt van het stadje Oppenau.Beeld Philipp von Ditfurth/dpa

Maar ‘Rambo,’ die camouflage-uitrusting en op z’n rug een boog met pijlen droeg, lijkt opgeslokt door de beboste heuvels van de deelstaat Baden-Württemberg.

Terwijl de plaatselijke korpschef Yannic Hilger een paar keer per dag zwetend, van de zon en wellicht van ongemak, aan de pers probeert uit te leggen hoe het kan dat een man vier agenten ontwapent en vervolgens honderden manschappen te slim af is, vraagt men zich in de rest van Duitsland vooral af hoe gevaarlijk ‘Rambo’ potentieel is.

Rambo heet eigenlijk Yves Rausch. De informatie die bekend is over de 31-jarige houdt het midden tussen angstaanjagend en aandoenlijk. Rausch heeft lange tijd in Oppenau gewoond en gold als opvallende verschijning, vertellen omwonenden in Duitse media. Zo zou hij graag een lange zwarte mantel hebben gedragen, met een kraag waarin een tamme rat het zichzelf gemakkelijk had gemaakt.

Op videomateriaal van Bild Zeitung weet een oudere vrouw genaamd Irene Ickenwalde zich Rausch te herinneren als ‘een ongevaarlijke jonge man, een beetje een mafketel’. Op de door de politie vrijgegeven opsporingsbeelden ziet de voortvluchtige eruit eruit als een puber over de datum: kaal, op een vlassig ringbaardje na, zwart T-shirt met fantasy-typografie, broek met zakken aan de zijkant.

Yves Rausch Beeld EPA
Yves RauschBeeld EPA

Rausch heeft een beroepsopleiding afgerond maar is al langere tijd werkloos. Vanwege huurschulden werd hij afgelopen najaar uit zijn huis gezet, een klein appartement op de zolder van Hotel Schlüssel. Daar vond het hotelpersoneel na zijn vertrek een wapendepot met pistolen, een kruisboog en ingrediënten voor het maken van explosieven, zei hotelkok Hermann Hofer tegen de regionale publieke omroep SWR.

De politie bevestigt dat Rausch een fascinatie voor wapens koestert en er verschillende bezat, hoewel hij een wapenverbod opgelegd had gekregen nadat hij in 2009 met een kruisboog van dichtbij op zijn toenmalige vriendin had geschoten, die daarbij zwaar gewond raakte. Omdat Rausch werd berecht volgens het jeugdstrafrecht, kwam hij na een korte gevangenisstraf vrij.

Eenzame wapendragers als Rausch werden in Duitsland lange tijd gekscherend afgedaan als ‘wapennarren’. Maar de afgelopen jaren bleken zulke figuren in toenemende mate bereid hun wapens ook te gebruiken. Behalve de zogenaamde extreemrechtse ‘lone wolfs’ die recent bloedbaden aanrichtten in Hanau en Halle, waren er ook schietincidenten door zogenaamde Reichsbürger, groepen mensen die de legitimiteit van regering en overheid niet erkennen en zich daarom bewapenen.

Volgens Duitse media had ook Rausch contacten in het Reichsbürgermilieu, maar de politie zegt geen aanwijzingen te zien voor een politiek motief. Wel typeert de politie Rausch tijdens persconferenties als ‘psychisch aangeslagen’.

De Duitse politie is op zoek naar de gewapende Yves Rausch man in de buurt van het stadje Oppenau. Beeld EPA
De Duitse politie is op zoek naar de gewapende Yves Rausch man in de buurt van het stadje Oppenau.Beeld EPA

Sinds oktober vorig jaar gold hij bovendien officieel als dakloos. Maar het lijkt erop dat hij afgelopen weken of maanden in een leegstaande blokhut aan de rand van het bos heeft doorgebracht. Pas de afgelopen weken viel het omwonenden op dat er vaak een in camouflagekleuren geklede gestalte rond de hut liep. Iemand belde de politie, die zondag poolshoogte kwam nemen.

In eerste instantie werkte Rausch mee met de ondervraging, tot hij plots een vuurwapen tevoorschijn haalde en het nadrukkelijk op een van de vier agenten richtte, zoals officier van Justitie Herwig Schäfer in een persconferentie beschreef. De vier agenten zagen zich genoodzaakt hun wapens neer te leggen, waarna Rausch ze pakte en op de vlucht sloeg.

Politie en justitie vermoeden dat Rausch de bossen rond Oppenau goed genoeg kent om het er lange tijd uit te houden. Maar het scenario van de film First Blood (1982) waaruit de figuur Rambo afkomstig is, biedt hoop. De in het bos verstopte, doorgeslagen, Viëtnamveteraan, geeft zich uiteindelijk over.

Meer over