NIEUWSSEKTE

Duitse politie arresteert vermeende Nederlandse ‘sekteleider’

De Duitse politie heeft woensdag in Asperden, vlak over de grens bij Nijmegen, een 58-jarige Nederlander aangehouden die zichzelf ‘profeet’ noemde. De aanhouding volgde na een grootscheepse huiszoeking op het terrein van een voormalig klooster.

Het terrein van het voormalige klooster Graefenthal waar de Duitse politie een inval heeft gedaan en op een sekte zegt te zijn gestuit.Beeld ANP

Volgens de lokale krant Rheinische Post hadden de agenten aanwijzingen dat er iemand onvrijwillig op het terrein werd vastgehouden. De politie rukte grootscheeps uit en trof 54 mensen aan, onder wie tien kinderen. Ook vond de politie de 25-jarige vrouw die naar verluidt het slachtoffer was van vrijheidsberoving. Zij wordt momenteel ondervraagd. 

Of de aangehouden man een strafbaar feit heeft gepleegd, moet nog blijken. Bij de huiszoeking werden ook gegevensdragers en twee alarmpistolen in beslag genomen.

Op de locatie zou eerder de Orde der Transformanten zijn gehuisvest. Deze religieuze beweging werd in 2003 door de Nederlander Robert Baart opgericht in het Brabantse Hoeven. In 2014 werd een lid van de beweging nog veroordeeld tot zes jaar cel wegens poging tot moord op een oud-lid. In 2012 stonden twee leden van de groep terecht voor een moordaanslag op een Rotterdamse zakenman. Zij werden daarvoor vrijgesproken.