Duitse politici poseren als glamourboys

Sommige sociaal-democraten zien het nog steeds als de grootste blunder van bondskanselier Gerhard Schröder: de fotoreportage voor het nieuwe modeblad Life & Style van Gala, waar hij afgelopen lente te zien was in een pak en een dure jas van de Italiaanse couturier Brioni....

Sindsdien noemt de oppositie Schröder honend de 'kasjmier-kanselier', een term die zijn SPD-rivaal Lafontaine behulpzaam had bedacht. In het zomernummer bracht hetzelfde blad glamourfoto's van de Groene minister van Milieuzaken Trittin, waarop het vrouwenidool peinzend in de verte staart in zijn favoriete Armani-pak. 'De regering is veranderd in een herenmodezaak', concludeerde de linkse Tageszeitung.

In plaats van dit gegeven verder uit te buiten, is nu ook oppositieleider Wolfgang Schäuble voor de bijl gegaan. In het herfstnummer poseert hij in zijn eigen kleren, onder andere een dikke coltrui, omdat hij geen sluikreklame wil maken. Schäuble voert ter verontschuldiging aan, dat Life & Style hem gestrikt had op 'een zwak moment', toen hij op de Festspiele in Bayreuth van de muziek van Wagner genoot. Volgens een redactrice poseerde hij minder ijdel dan Schröder.

Maar belangrijker dan politieke winst of verlies is het gegeven dat met de oppositieleider een man in rolstoel als modemodel dient. 'Van boven ben ik sterk, het probleem is natuurlijk de buik, daar ontbreken de spieren door de dwarslaesie', vertelt Schäuble openhartig. Hij is gefotografeerd van de linkerzijde. Daar zijn de sporen te zien van de kogels waarmee een geestelijk gestoorde man hem negen jaar geleden verlamde.

Meer over