'Duitse piloot had ook oogproblemen'

Copiloot Andreas Lubitz, die naar het lijkt het Germanwings-toestel met 150 inzittenden opzettelijk tegen een bergwand deed crashen, had naast psychische problemen ook last van oogproblemen. Dat schrijft The New York Times op basis van officiële bronnen verbonden aan het onderzoek.

redactie
Bloemen en kaarsen voor de slachtoffers van de vliegramp Beeld afp
Bloemen en kaarsen voor de slachtoffers van de vliegrampBeeld afp

Volgens de bronnen had de 27-jarige Lubitz medische hulp gezocht voor problemen met zijn zicht. Het lijkt erop dat hij ook deze problemen voor zijn werkgever verborgen hield. Indien er werkelijk sprake was van verslechterd zicht had dat hem mogelijk zijn baan als piloot kunnen kosten.

Het is niet duidelijk hoe ernstig de oogproblemen waren en wat daarvan de oorzaak was. Volgens een betrokkene bij het onderzoek wordt niet uitgesloten dat de klachten psychosomatisch van aard waren en dus samenhingen met zijn psychische gesteldheid. Lubitz stond al langer onder behandeling van een psychiater en neuroloog.

Het universiteitsziekenhuis in Düsseldorf heeft vandaag verklaard dat Lubitz er deze maand nog een medische evaluatie onderging. Of de copiloot er ook behandeling heeft gezocht voor problemen met zijn ogen wilde een woordvoerder niet bevestigen, aldus The New York Times. Gisteren ontkende het ziekenhuis wel dat Lubitz er werd behandeld voor zijn vermeende depressie.

Verborgen depressie

Andreas Lubitz was ten tijde van de crash ziek, maar verzweeg dat voor zijn werkgever Germanwings. Lees meer over de verborgen depressie van de copiloot.

Twee maanden geleden schreef piloot Jan Cocheret een column die de ramp met de Airbus bijna lijkt te voorspellen. De gesloten cockpitdeur, de collega die je niet kent. Lees hier het interview met Cocheret: 'Ik denk weleens: die gaat niet zo lekker.'

Andreas Lubitz, de coplioot van het gecrashte toestel van Germanwings. Beeld epa
Andreas Lubitz, de coplioot van het gecrashte toestel van Germanwings.Beeld epa

Technische oorzaak niet uitgesloten

Franse onderzoekers houden er nog altijd rekening mee dat het toestel van Germanwings door een technisch mankement in de Franse Alpen is neergestort. Jean-Pierre Michel, de leider van het onderzoeksteam, zei vandaag tegen de Franse zender BFMTV dat die mogelijkheid niet kan worden uitgesloten, zolang er nog technische details over het verloop van de vlucht ontbreken.

Er zijn nu sterke aanwijzingen dat Lubitz het toestel met opzet heeft laten neerstorten. Hij liet de gezagvoerder, die de cockpit even had verlaten, niet meer naar binnen en zette een fatale daling in. Bij de crash in de Franse Alpen kwamen alle 150 inzittenden om het leven.

undefined

Meer over