NieuwsTerreur

Duitse media: Duitse autoriteiten verijdelden in 2016 grote terreuraanslag IS

De Duitse autoriteiten hebben in 2016 een grote terreuraanslag door Islamitische Staat weten te voorkomen. Daaraan ging een onderzoek van veiligheidsdiensten van meer dan een jaar vooraf. Dat hebben verschillende Duitse media woensdag gemeld.

Het was de bedoeling dat in 2016 drie jihadistencellen naar Duitsland zouden reizen om de voorbereidingen te treffen en voor de uitvoering te zorgen. Doelwit was volgens de televisiezenders NDR en WDR mogelijk een muziekfestival. Ook de Süddeutsche Zeitung en Die Zeit melden dat.

Het Duitse openbaar ministerie heeft de planning van de terreurdaad bevestigd. ‘Voor ons was de stand van zaken in dit geval zeer concreet en ook een zware druk’, zei de procureur-generaal tegen de NDR. Aanleiding voor de verdenking waren onderschepte chatberichten uit Raqqa, de hoofdstad van het toenmalige kalifaat van IS in Noord-Syrië.

Een centrale rol zou een Duits echtpaar hebben gespeeld dat in de herfst van 2015 naar Syrië was vertrokken om zich aan te sluiten bij IS. De vrouw, een bekeerlinge uit Salzgitter, Nedersaksen, probeerde vanuit Raqqa Duitse meiden te ronselen die bereid waren met een potentiële aanslagpleger te trouwen om deze simpel Duitsland binnen te krijgen.

Een van de benaderde jonge vrouwen werkte echter bij het Bundesamt für Verfassungsschutz, een veiligheidsdienst. Die tapte daarop de chatberichten af. Daarin was sprake van meerdere ‘pakjes’ die onderweg waren en van ‘broeders’ die een ‘belangrijke klus’ te klaren hadden.

Het verdachte stel, Oguz C. en Marcia M., zit sinds oktober 2017 vast in Koerdische gevangenkampen in het noorden van Syrië. Hun vermoedelijke opdrachtgever was de hoge IS-functionaris Abu Musab al-Almani, achter wie de waarschijnlijk in Syrië gesneuvelde Zwitser Thomas C. zou schuilgaan. Deze zou voor de afdeling Externe Operaties van IS hebben gewerkt die ook verantwoordelijk was voor de aanslagen in Parijs in 2015.

Meer over