Duitse fabrikanten knoeien massaal met roetfilters

Duitse bedrijven hebben massaal slechte roetfilters geproduceerd. Daardoor rijden in de Bondsrepubliek tienduizenden dieselauto's met ondeugdelijke filters rond...

De autoriteiten trokken van zeker drie bedrijven de vergunning in voor de productie van de roetfilters. Tegen de fabrikant GAT in Gladbeck stelde justitie een onderzoek in wegens bedrog, meldden Duitse media vrijdag. Bij de andere omstreden producenten gaat het om Tenneco/Walker en Bosal.

In totaal zijn ongeveer 40.000 dieselvoertuigen voorzien van de onwerkzame roetfilters. Volgens een Duitse milieuorganisatie bieden sommige garages de gebrekkige filters nog steeds aan. De organisatie Deutsche Umwelthilfe verweet de regering een passieve houding. Betrokkenen zouden hebben geprobeerd het schandaal in de doofpot te stoppen.

De overheid subsidieert de installatie van een roetfilter met 330 euro, maar dan moet de uitstoot van fijnstof met minstens 30 procent worden verminderd.

Deskundigen in Nederland maken zich vooralsnog geen grote zorgen over de problemen met roetfilters in Duitsland. ‘In het verleden dook dit soort verhalen vaker op’, weet een woordvoerder van Bovag, de brancheorganisatie van garagehouders. ‘Uiteindelijk bleken die steeds niet gebaseerd op harde feiten, zo heeft onderzoek uitgewezen.’ Het ministerie van VROM laat ook weten dat er nog geen reden is voor bezorgdheid. ‘We volgen de zaak wel op de voet’, verzekert een zegsvrouw.

Meer over