Duitse economie, trekpaard van Europa, begint af te zwakken

De Bundesbank en het IMF voorspelden het eerder al, maar nu lijkt het te gebeuren: de Duitse economie, trekpaard van Europa, vertoont tekenen van verzwakking. Duitse fabrieken hebben in mei minder orders ontvangen dan in de voorgaande maand.

AMSTERDAM - Dit maakte het Duitse ministerie van Economische Zaken vrijdag bekend. In april was er ook al een daling.


De orders namen met 1,3 procent af in vergelijking met april. Dat was een verrassing; economen voorspelden gemiddeld een toename met 1,2 procent. In april namen de orders al met 2,2 procent af ten opzichte van een maand eerder.


De orders bleven over een breed front uit. Uit het buitenland kwamen bijna 1 procent minder orders. Dat kwam geheel door een flinke terugval van de orders uit de eurozone: 4 procent. Orders van buiten deze geplaagde zone stegen nog wel, 1,2 procent. Maar ook de eigen binnenlandse orders waren 2 procent minder dan in april.


Het consumentenvertrouwen in Duitsland moge op een topniveau staan, hoger dan ooit sinds de val van de bank Lehmann Brothers waarmee in 2008 de reeks financiële crises begon, de feitelijke economie vertoont tekenen van afzwakking. De krimp van april en mei is geen incident. Het afgelopen jaar gaat het telkens op en af met de orderportefeuille van de industrie. Over een heel jaar genomen is het aantal nieuwe orders met 2 procent gedaald.


Het zwakke orderboek is niet het enige teken dat zelfs Europa's sterkste economie zwakke plekken kent. De productie van de zware industrie hapert ook een beetje. De VDMA, de Duitse branchevereniging van machinebouwers, voorspelde donderdag dat de productie van zijn leden dit jaar 1 procent zal krimpen. In september voorspelde dezelfde VDMA nog een groei van 2 procent.


Carsten Brzeski, econoom van ING in Brussel, stelt dat de 'onderliggende trend' wat betreft de Duitse orderboeken nog altijd licht positief was, de afgelopen maanden. Maar hij zei ook dat de vooruitzichten voor de middellange termijn 'nog niet erg rooskleurig' lijken.

undefined

Meer over