‘Duitse economie krimpt met minstens 5 procent’

‘Duitse economie krimpt met minstens 5 procent’, voorspelt chef-econoom van de Deutsche Bank.

De Duitse economie zal dit jaar niet met 2,25 procent krimpen, zoals de regering in Berlijn verwacht, maar met ten minste 5 procent. Dat voorspelt Norbert Walter, chef-econoom van de Deutsche Bank. Deze prognose zal nog te optimistisch blijken als de komende zomer een herstel van de conjunctuur uitblijft.

Walter, die in december nog uitging van een economische krimp van ongeveer 4 procent, ontvouwde dit inktzwarte scenario maandag in Bild. Volgens de econoom ontbreekt het ondernemers en politici nog aan het gevoel van urgentie dat vereist is voor een adequate aanpak van de crisis. De prognoses waar de Duitse regering van uitgaat, moeten, aldus Walter, voor Pasen drastisch aan de realiteit worden aangepast. Hij bepleit een mondiale aanpak van de problemen onder leiding van de Verenigde Staten.

Walter heeft met zijn alarmisme wrevel gewekt bij politici, maar ook bij vakgenoten. Wolfgang Franz, directeur van het economisch onderzoeksinstituut ZEW in Mannheim, kenschetst Walters prognose als een ‘worstcasescenario met een relatief geringe waarschijnlijkheid’. Vorige week registreerde Franz’ instituut een groeiend optimisme onder deskundigen over de beurskoersen. Volgens het Münchense IFO-instituut is het vertrouwen van ondernemers in de toekomst van de (Duitse) economie voor het eerst in acht maanden toegenomen.

De Kieler econoom Joachim Scheide meent dat de door Walter aangekondigde rampspoed zich pas zal voordoen in het, naar zijn mening, onwaarschijnlijke geval dat de ontwikkeling van de achterliggende maanden zich de komende drie kwartalen versterkt voortzet. Joachim Poss, vice-voorzitter van de SPD-fractie in de Bondsdag, verwijt Walter dat hij zijn koppositie in de top-10 van ‘catastrofevoorspellers’ heeft willen verstevigen.

Dat laat onverlet dat de zesde recessie uit de geschiedenis van de Bondsrepubliek – ook in de mildere prognoses – een ongeëvenaarde kracht heeft. Gevreesd wordt dat de werkloosheid de komende maanden sterk zal toenemen.

Meer over