Duitse bobber Machata naar rechter: ik ben geen Judas van het ijskanaal

De Duitse bobsleeër Manuel Machata gaat bij de rechter zijn schorsing van een jaar aanvechten. De wereldkampioen van 2011 werd gestraft omdat hij voor de Winterspelen zijn glij-ijzers aan de Russische bobsleeër Alexander Zoebkov gaf. De Rus werd in Sotsji tweemaal olympisch kampioen. De Duitse bobsleeërs keerden tot verdriet van de natie voor het eerst in vijftig jaar zonder edelmetaal huiswaarts.

VAN ONZE CORRESPONDENT ROLF BOS

BERLIJN - Machata, die zelf niet gekwalificeerd was voor Sotsji, ontkent niet dat hij zijn ijzers heeft doorgegeven aan Zoebkov. Toen dat na de Spelen bekend werd, werd hij in het bobsleegekke Duitsland uitgemaakt voor 'landverrader'. In sommige kranten werd hij de 'Judas van het ijskanaal' genoemd. Schande, dat hij zijn ijzers voor een paar roebels verkocht had!, was de teneur.

De Bob- und Schlittenverband für Deutschland (BSD) schorste hem voor een jaar en legde de Potsdamer bovendien een boete van 5.000 duizend euro op. Hij heeft de bond 'schade' toegebracht, heet het. Als gevolg van de straf zegden ook sponsors het vertrouwen in de bobsleeër op.

Machata (29) zegt dat hij in een 'slechte film' is terechtgekomen. Hij zegt dat hem groot onrecht is aangedaan: 'Terwijl ik de afgelopen jaren altijd alles heb gegeven voor Duitsland.' Bovendien worden zijn remmers nu ook gedupeerd. 'Ook voor hen is de straf een beroepsverbod.'

Machata vertelt dat de dure ijzers op kosten van de Zwitser Billy Meierhans speciaal voor hem zijn ontwikkeld. De afspraak met de Zwitser was dat als Machata zich niet voor Sotsji zou kwalificeren, de ijzers moesten worden doorgegeven aan Zoebkov. 'Dat was niet mijn idee', zegt Machata in Die Welt, 'maar zo wilde Meierhans het. En een deal is een deal.' Sommige Duitse media beweren dat hij er geld voor gekregen heeft, maar dat ontkent Machata ten stelligste. 'Ik heb er geen cent voor gekregen.'

Veel Duitse bobsleeërs gebruiken materiaal dat in de laboratoria van het Institut für Forschung und Entwicklung von Sportgeräten (FES) in Berlijn is ontwikkeld. Dat gebeurt met overheidsgeld, op kosten van de belastingbetaler. Machata: 'Het is duidelijk dat ik van dat materiaal nooit iets aan de concurrentie zou doorgeven. Maar deze ijzers had ik privé.'

De Russische bobsleeërs presteerden opvallend goed in het ijskanaal van Sotsji. Volgens kenners had dit weinig te doen met Machata's 'wonderijzers' (waarmee hij zich dus niet eens kwalificeerde), maar was dat vooral te danken aan het thuisvoordeel. De Russen kenden de bobbaan door en door. Buitenlandse teams mochten er in de maanden voorafgaande aan de Spelen slechts mondjesmaat trainen.

Het falen van de Duitse bobsleeërs was groot nieuws in Duitsland, land van grote bobpiloten als André Lange, Wolfgang Hoppe en Christoph Langen. Sinds 1964 werd er niet zo slecht gepresteerd.

Volgens sommige kranten overweegt Machata zich nu te laten nu naturaliseren tot Jamaicaan. Als ervaren piloot zou hij met een team snelle Jamaicaanse sprinters ('Cool Running') hoge ogen kunnen gooien op de Spelen van 2018.

Een columnist van de Frankfurter Allgemeine kent nog een goede remmer: Usain Bolt. 'Die stopt immers als sprinter na de Zomerspelen van 2016. Bob Jamaika Olympiasieger!'

undefined

Meer over