Duitse beurs maakt Chicago boos

Even leek het of de verhoudingen tussen Europa en de Verenigde Staten onmogelijk slechter konden. Ruzie over Irak, gescheld binnen de WTO: killer kon het klimaat tussen de twee continenten toch niet worden....

Van onze medewerker Diederik van Hoogstraten

Maar dat was voordat deze week een beurzenoorlog uitbrak. De rechtszaak van de Duitse derivatenbeurs Eurex tegen de Chicago Mercantile Exchange en de Chicago Board of Trade bewijst wat we de Nieuwe Atlantische Wet kunnen noemen: het kan altijd nóg beroerder.

De Duitsers zijn van plan om in februari 2004 hun eerste beurs in Amerika te openen, en wel in Chicago. Eurex, de grootste futures-markt ter wereld, heeft zijn zijn zinnen op de Amerikaanse markt gezet met een reden: Chicago heeft al decennia een monopolie op de futures-handel in de VS. Zoals 'Frankfurt' handel probeert weg te halen bij Euronext en in Londen, is ten westen van de Atlantische Oceaan ook wat te halen. Na de oceaansprong zou Eurex vrijwel nonstop kunnen handelen: Chicago gaat open als Frankfurt sluit.

Maar in Chicago zien ze de handel nu al wegglijden richting Eurex. Een Duits huis om de hoek zou nog meer weglokken omdat het toegang voor een vast, laag tarief wil verschaffen. De Mercantile Exchange biedt alleen een goed tarief aan leden, zodat niet-leden wel eens naar Eurex zouden kunnen weglopen.

De Mercantile heeft bovendien een pittoreske maar hoge kostenpost: het is een van de laatste plekken waar de handelaren nog woest lopen te schreeuwen. Wat een verschil met de kalme schermenhandel van Eurex.

De handelaren moeten volgende week de geplande overname door Eurex goed- of afkeuren. Zonder hun eigen 'clearing house' kunnen de Duitsers hun handel niet beginnen. Volgens de eiser heeft de machtige Board of Trade zich hier schuldig gemaakt aan feitelijke omkoperij: wie tegen de 'Duitse invasie' zou stemmen, kon aangename financiële deals tegemoet zien. De nauwe banden tussen het Midden-Westen en Washington werden hiertoe aangehaald. De vertegenwoordigers in het Congres uit Chicago waren best bereid om het fort-Chicago te helpen beschermen.

Vervolgens stelden de Duitsers zich als ware Amerikanen op: aanklagen. Voor de rechter beweerden zij dat de blokkade de antitrustwet uit 1890 overtreedt. Daar zou sprake van zijn, doordat Chicago 'financiële lokmiddelen ter waarde van 100 miljoen dollar' aanbiedt.

In de Chicago Sun Times vond de Amerikaan Russell Wasendorf van de Peregrine Financial Group, die handelt in Chicago en bij Eurex: 'Het is achterbaks. Een paar beurzen die samenspannen om een derde beurs tegen te houden. De zaak heeft geen juridische basis.'

Hoe dat ook zij, echt welkom zijn de Duitsers niet. Gezien de Nieuwe Atlantische Wet wekt dit nieuwe dieptepunt nauwelijks verbazing.

Meer over