NieuwsAleksej Navalny

Duitse artsen: Navalny vergiftigd, maar buiten acuut levensgevaar

De Russische oppositieleider Aleksej Navalny is waarschijnlijk vergiftigd. Dat zeggen artsen van het ziekenhuis in Berlijn waar hij sinds zaterdag onder behandeling is. Volgens de artsen is hij buiten acuut levensgevaar. 

Duitse politieagenten buiten het Berlijnse ziekenhuis waar Navalny wordt behandeld.Beeld Getty

Navalby is direct na aankomst per ambulancevliegtuig onderzocht door artsen van het ziekenhuis Charité in Berlijn. Ze vonden aanwijzingen dat hij is vergiftigd met een stof uit de groep van de cholinesteraseremmers, middelen die gebruikt worden om de gevolgen van bepaalde vormen van dementie te verzachten. De artsen kunnen nog niet vaststellen om welk middel uit deze medicijnengroep het gaat.  De oppositieleider wordt nu met een tegengif behandeld. Of dat werkt is nog ongewis. Navalny wordt in een kunstmatige coma gehouden. 

De medewerkers van Navalny spraken vorige week donderdag, toen hij ineens ziek werd, direct het vermoeden van vergiftiging uit. De Russische autoriteiten zeggen echter dat de oorzaak van Navalny’s ziekte onduidelijk is. De resultaten van de eerste (Russische) tests zouden niet op een vergiftiging hebben gewezen.

Een woordvoerder van de Duitse bondskanselier Angela Merkel zei eerder op maandag ook al aan dat het hoogstwaarschijnlijk is dat Navalny is vergiftigd, ‘aangezien zich in de recente Russische geschiedenis gelijksoortige verdachte zaken hebben voorgedaan’. Zo werd de Russische dubbelspion Sergej Skripal in 2018 in Groot-Brittannië vergiftigd met het middel novitsjok. In datzelfde land overleed in 2006 de voormalig geheim agent Aleksander Litvinenko na vergiftiging met het radioactieve middel polonium. Zelf werd Navalny één keer eerder vergiftigd en talloze andere keren aangevallen, maar nooit was de situatie levensbedreigend.

De Kremlin-criticus wordt om die reden in het ziekenhuis in Berlijn beveiligd.

De capsule waarin Aleksej Navalny per ambulancevliegtuig vanuit Omsk naar Berlijn is vervoerd.Beeld Getty Images

Donderdag werd Navalny ziek in een vliegtuig dat vanuit de Siberische stad Tomsk onderweg was naar de Russische hoofdstad Moskou. Het toestel maakte een tussenstop in Omsk, waar de oppositieleider tot zaterdag in het ziekenhuis lag. Volgens berichten zou de thee die hij voorafgaand aan de vlucht dronk vergiftigd zijn. De Russische artsen zeiden dat Navalny een stofwisselingskwaal heeft en wilden hem er vasthouden.

Navalny zou in Tomsk geweest zijn om informatie te verzamelen voor een nieuw corruptieonderzoek. De publicaties van zijn onderzoeken naar de bezittingen van mensen in en rond het Kremlin zijn razend populair in Rusland.

Lees verder

‘Laat Navalny gaan’, klinkt het in Omsk
Sinds de, mogelijk vergiftigde, Russische oppositieleider Aleksej Navalny donderdag in coma raakte, was het een en al chaos rondom Poetins belangrijkste tegenstander. ‘Ze willen zo lang wachten dat artsen in Duitsland het gif niet meer kunnen ontdekken.’ Onze correspondent was bij het ziekenhuis.

Onbevreesde leider van het verzet tegen Poetin
Aleksej Navalny kent geen angst, want anders durf je het niet tegen het Russische regime op te nemen. Zijn redding was tot de vergiftigingspoging van donderdag: een dode Navalny groeit uit tot een martelaar. Lees ons profiel van Navalny.

Meer over