Duitse Allianz ijdt fors verlies

Het Duitse financiële concern Allianz heeft vorig jaar voor het eerst in zijn geschiedenis verlies geleden. Het tekort bedraagt 1,2 miljard euro....

Van onze correspondent Philippe Remarque

Het concern kondigde donderdag aan zijn kapitaal te willen uitbreiden met 3,5 tot 4 miljard euro. Bovendien wil Allianz nog een obligatielening uitschrijven van 1,5 miljard euro. Maar in 2003 zullen de resultaten aanmerkelijk beter zijn, beloofde de leiding donderdag.

Desondanks daalde de Allianz-aandelenkoers donderdag verder. Ratingbureau Standard & Poor's verlaagde de beoordeling van Allianz wegens 'de slechte resultaten en de verzwakte kapitaalbasis'.

Het verlies is ten dele een gevolg van afgeschreven investeringen. Ook moest het verzekeringsbedrijf Allianz veel geld uitbetalen aan de slachtoffers van de overstromingen in Midden-Europa afgelopen zomer.

Maar de belangrijkste oorzaak is de slechte prestatie van Dresdner Bank. Duitslands derde bank werd twee jaar geleden door Allianz overgenomen en heeft zich sindsdien ontpopt tot een molensteen.

Dresdner verloor in 2002 1,15 miljard euro. De bank zette 2,2 miljard euro opzij voor mogelijk niet meer te innen leningen. Allianz, het lange tijd zo succesvolle verzekeringsconcern met belangen in veel Duitse bedrijven, is zo het volgende slachtoffer geworden van de Duitse bankencrisis.

De overname van Dresdner wordt achteraf gezien als een grote fout van de afgetreden Allianz-topman Henning Schulte-Noelle. Zijn opvolger, Michael Diekmann, begint nu al met de gezondmaking van het bedrijf. Er zal een harde sanering worden doorgevoerd. Eerder deze week werd bekend dat de directeur van Dresdner, Bernd Fahrholz, aftreedt om 'de veranderingen niet in de weg te staan'. De nieuwe topman van Dresdner, Herbert Walter zal zich concentreren op de verkoop van verzekerings- en bankdiensten aan gewone klanten.

De prestigieuze maar verlieslijdende zakenbank van Dresdner, Dresdner Kleinworth Wasserstein (DKW), zal een minder belangrijke rol krijgen. Verkoop van DKW geldt in het huidige klimaat als onwaarschijnlijk. Maar Diekmann denkt aan samenwerkingsverbanden met externe partners en zei donderdag dat er 'geen taboes' zijn.

Allianz maakte donderdag verder bekend dat het zijn deelneming van 22 procent in de herverzekeraar Munich Re verkleint tot 15 procent. Andersom vermindert Munich Re zijn belang in Allianz van 20 tot 15 procent.

Meer over