NieuwsSittard

Duits dorp bij Sittard blijkt aan coronaramp ontsnapt

Het dorp Gangelt, waar zo'n 15 procent van de inwoners met het coronavirus besmet is geraakt. Beeld EPA
Het dorp Gangelt, waar zo'n 15 procent van de inwoners met het coronavirus besmet is geraakt.Beeld EPA

De Duits-Nederlandse grensstreek bij Sittard is kort voor carnaval ontsnapt aan een coronaramp. Dat constateren bestuurders en wetenschappers, nu duidelijk wordt wat de volle omvang is geweest van de corona-epidemie die eind februari uitbrak in het Duitse dorp Gangelt.

Van de 12.529 inwoners moeten er na een carnavalsfeest in het dorp uiteindelijk haast tweeduizend besmet zijn geraakt met het virus, veel meer dan men tot dusver vermoedde. Toch overleden er van hen nog geen tien, omgerekend een sterfte van 0,37 procent. Dat is veel minder dan de gemiddelde sterfte van rond de 1 procent die epidemiologen elders waarnemen.

Dat blijkt uit de tussenresultaten van een onderzoek in de gemeente, die wetenschappers van de Universiteit van Bonn donderdag bekendmaakten. Van een steekproef van 509 dorpelingen maakte liefst 14 procent antistoffen aan, een teken dat ze het virus hebben gehad, maar kennelijk zonder er erg ziek van te worden. Nog eens 2 procent bleek op het moment van onderzoek nog besmet met het virus.

Wuhan van Duitsland

Het district Heinsberg, waar Gangelt deel van is, kreeg al de bedenkelijke bijnaam ‘het Wuhan van Duitsland’ nadat er 1.443 ziektegevallen werden vastgesteld, van wie er 43 overleden. Maar gezien het grote aantal bewoners met antistoffen moet de uitbraak nog veel omvangrijker zijn geweest dan gedacht. Het gebied is ‘aan een ramp ontsnapt’, zei districtsbestuurder Stephan Pusch donderdag op een persbijeenkomst.

De uitbraak vlak over de grens bij Sittard was daags voor carnaval landelijk nieuws in ons land, toen duidelijk werd dat een van de besmette Duitsers kort daarvoor in ons land had gelogeerd. Nader onderzoek wees echter uit dat de man toen nog geen symptomen had. Wat men destijds overigens niet wist, was dat er in Noord-Brabant toen al enkele patiënten rondliepen met corona. Dat werd pas achteraf ontdekt.

Niet alle horeca is in Gangelt gesloten, maar het is wel verboden drank en eten te nuttigen binnen een straal van 50 meter van de horecazaak.  Beeld EPA
Niet alle horeca is in Gangelt gesloten, maar het is wel verboden drank en eten te nuttigen binnen een straal van 50 meter van de horecazaak.Beeld EPA

Maatregelen kunnen soepeler

In Duitsland krijgt de zaak inmiddels een politieke lading. Nu de dodelijkheid in Gangelt zo meevalt, vindt onderzoeksleider Hendrik Streeck dat de maatregelen tegen het virus best soepeler kunnen. Steun voor dat standpunt krijgt hij van Armin Laschet, premier van de deelstaat Noordrijn-Westfalen en groot pleitbezorger van soepelere maatregelen.

In Duitsland schoot het aantal coronadoden de afgelopen week opeens scherp omhoog, van nog geen duizend op 1 april tot bijna 2.500 op donderdag.

Waardevolle gegevens

Internationale experts verwelkomen de resultaten uit het nietige Gangelt intussen met grote belangstelling. ‘Dit zijn zeer waardevolle gegevens, die ons gevoel geven voor het aantal mensen dat besmet kan raken, en voor het sterftecijfer van covid-19', reageert Yale-hoogleraar Nicholas Christakis.

In een online-bespreking van de resultaten geven sommige wetenschappers wel aan te verwachten dat het sterftecijfer uiteindelijk nog zal oplopen. ‘Mensen hebben tijd nodig om te overlijden’, schrijft Bruce Gabor, een biostatisticus in dienst van het Australische RIVM.

Lees verder

De regering wil met een tracking-app de verspreiding van het coronavirus indammen. Dat klinkt Koreaans, Big Brother-achtig en eng. Maar dat hoeft niet. Dit zijn de vier uitdagingen van de app.

Autofabrikanten melden een opmerkelijk herstel van de vraag in China. Een lichtpuntje in donkere tijden, want de auto-industrie wordt beschouwd als de kanarie in de kolenmijn van de wereldhandel.

De coronacrisis heeft zo’n verwoeste impact op de economie dat een achtste van de wereldbevolking in diepe armoede zal verzinken. Tientallen jaren aan armoedebestrijding worden tenietgedaan.

Meer over