Duistere serieuze held

BART KOETSENRUIJTER

Christopher Nolans slotstuk van zijn Batman-trilogie, een lastige opgave na het briljante The Dark Knight, gaat vanavond in bioscooppremière. Mooie aanleiding voor een heruitzending van twee oudere Batman-films. En zeker niet de minste, al zit The Dark Knight er niet bij. Wel Nolans eersteling, Batman Begins. Dat was in 2005 de vijfde moderne Batman-film. Nadat de serie onder regie van Joel Schumacher (Batman Forever, Batman & Robin) verworden was tot tamelijk plat actievermaak, keerde Nolan, die zelf het scenario schreef, terug naar het begin van de held om het personage (gespeeld door Christian Bale), met succes, weer enige diepte te geven. We zien hoe hij zijn ouders verliest en als een cynicus zijn stad verlaat om daar gelouterd (na breed uitgesponnen levenslessen in de Aziatische bergen) terug te keren. Met maar één doel: zij die angst en terreur willen zaaien, zo op te jagen dat ze zullen ervaren wat angst werkelijk is. Zoveel is duidelijk: dit is een post-11-september-Batman en dat zullen we weten. Fraaie bijrollen van Michael Caine, Rutger Hauer en Morgan Freeman.

Aan de basis van de moderne film-Batman staat Tim Burton, die met Batman en Batman Returns twee sfeervolle actiefilms met schitterende art direction afleverde. De tweede is vanavond te zien, met Michael Keaton in het vleermuizenpak. Terwijl een pinguïn (Danny De Vito) probeert burgemeester van Gotham City te worden - met als doel de stad te 'bevrijden' door alle inwoners te elimineren - heeft de eenzame held Batman het al druk genoeg met een nieuwe opponente, de mysterieuze Catwoman (Michelle Pfeiffer). Duistere, zwartgallige maar o zo goede film. Let ook op de mooie bijrol van Christopher Walken als partner-in-crime van de Pinguïn.

Batman Begins / Batman Returns (Christopher Nolan/Tim Burton, 2005/1992)

Veronica, 20.30-01.45 uur.

Conspiracy Theory

(Richard Donner, 1997) Hernieuwde samenwerking, na drie succesvolle Lethal Weapon-films, tussen regisseur Richard Donner en ster Mel Gibson resulteerde niet in hun sterkste film. In de thriller Conspiracy Theory is Gibson een paranoïde taxichauffeur die krantenberichten combineert tot dwaze theorieën. Voorbeeld: als de president van Amerika Turkije bezoekt, zal de NASA, die van hem af wil, daar een aardbeving veroorzaken. Hij stalkt Julia Roberts, gerechtsdienaar, met zijn theorieën. En zie, daar gaat iets bloeien.

Net 5, 20.30-23.25 uur.

La meilleure façon de marcher

(Claude Miller, 1976) Eerste lange speelfilm van de in april van dit jaar overleden Franse regisseur Claude Miller. Bijgestaan door François Truffaut maakte hij een drama over twee leiders in een zomerkamp in 1960. Een van de hoofdrollen is van Patrick Dewaere, de jong gestorven acteur van wie TV 5 deze weken een aantal films uitzendt. Hij is hier de strenge van de twee. De ander (Patrick Bouchitey) is niet alleen zijn tegenpool, maar wordt op een avond betrapt in een jurk. Vanaf dat moment wordt zijn leven in het kamp tot een hel gemaakt door de militaristische Dewaere.

TV 5, 21.00-22.30 uur.

In zijn in 2007 verschenen autobiografie vertelt Rutger Hauer hoe hij er in 2004 bijna voor koos om de huur van zijn huis in de VS op te zeggen, toen hij iets te lang werkloos was. Precies op dat moment belde iemand namens regisseur Christopher Nolan: of hij voelde voor een rol in Batman Begins, als de meedogenloze CEO van het bedrijf van Batmans overleden vader. Een kleine rol, maar wel in een van de grootste blockbusters van dat filmjaar. En in hetzelfde jaar speelde Hauer de krankzinnige kardinaal Roark in Sin City, nog een kassakraker. Een half dagje werk maar voldoende om zijn terugkeer naar Nederland af te blazen.

undefined

Meer over