Duisenberg-watcher raakt ongevraagd in 'Geldnot'

Daar stond de verslaggever lelijk voor aap bij de Duitse geldautomaat in het hartje van Frankfurt. Toegegeven, hij pinde een bijzonder bescheiden bedrag: zijn onkostenvergoeding was niet bepaald ruim....

Met het briefje van vijftig D-mark, kwam een briefje van Western Union Money Transfer uit de muur gezet met precies het formaat van een bankbiljet. 'In Geldnot? Stuck for Cash?', stond op het briefje. De Duitse pin-automaat van de ReiseBank, een soort GWK, oordeelde kennelijk dat iemand die kleine bedragen pint een potentiële klant voor een leninkje bij de Amerikaanse bank is - A leader in worldwide Money Transfer.

'Kunnen we deze reclame-uiting ook in Nederland verwachten?', is de voor de hand liggende vraag. De zaken van Western Union worden in Nederland behartigd door de Postbank. 'Nee hoor, onze automaten hebben die briefjes niet', verklaart een woordvoerster van de Postbank vrolijk.

Of er plannen zijn om dergelijke reclame ook in Nederland in te voeren? 'Nee.' Het is waar, de beeldschermpjes van de meeste geldautomaten worden reeds benut voor reclamedoeleinden. 'Wij kúnnen de geldmachines zo programmeren dat er briefjes meekomen', aldus de Postbank. 'Maar dat heeft twee nadelen: de storingsgevoeligheid zal toenemen en de geldladen zullen eerder leeg raken.'

De verslaggever voelde zich door de ongevraagde geldnood-suggestie van de Reisebank gekleineerd. Hij sjokte met de vijftig mark en het briefje in zijn hand naar de Europese Centrale Bank. Daar wachtte een gesprek met Wim Duisenberg. Die heeft in ieder geval geen last van Geldnot.

Meer over