Duikboot maakt spookdeeltjes

Ontwerpers van detectoren voor neutrino's, spookachtige deeltjes die bij kernreacties ontstaan en daarna vrijwel ongehinderd door materie vliegen, kunnen maar beter ver van de zee blijven....

In elk geval moeten de neutrino-watchers van het Gran Sasso-laboratorium in Italië en van KamLand in Japan opmerkelijke waarnemingen altijd controleren op duikboten in de regio, aldus het artikel. Beide laboratoria liggen honderden kilometers landinwaarts.

Wereldwijd wordt door groepen gebouwd aan nieuwe detectoren voor de spookdeeltjes. In de nieuwe generatie experimenten wordt vooral gestudeerd op de eigenschap van neutrino's dat ze voortdurend van identiteit kunnen wisselen.

Volgens de berekeningen zou een grote nucleair aangedreven duikboot 10 tot 50 procent meer neutrino's door een detector kunnen sturen. Daarvoor zou hij wel jarenlang op dezelfe plek moeten liggen.

De bevindingen lijken vooral een complicatie voor de grote Antares-neutrinodetector in de Middellandse Zee, waaraan ook Nederland meebouwt. Dat apparaat bestaat uit afgezonken kabels met lichtsensoren die sporen van passerende neutrino's moeten registreren. Antares is echter ontworpen voor neutrino's uit het heelal, de minder energetische exemplaren uit een duikboot-reactor ziet hij niet.

Meer over