'Duel van het jaar' wordt rampavond voor Feyenoord

Op een half kansje na, meteen in de eerste minuut van Kazim Colin-Richards, diende het onheil voor Feyenoord zich steeds nadrukkelijker aan

Feyenoordsupporters in het stadion. Beeld AFP / John Thys
Feyenoordsupporters in het stadion.Beeld AFP / John Thys

'Attention, UEFA-meeting', klinkt het om 22.25 uur in De Kuip. De wedstrijd tussen Feyenoord en AS Roma is dan al tijdelijk stilgelegd door scheidsrechter Turpin uit Frankrijk. Hij wil een pauze van tien minuten nadat er van alles op het veld is gegooid. Het gebeurt allemaal nadat Feyenoord-invaller Mitchell te Vrede met een rode kaart zwaar is bestraft voor een tackle op op Manolas.

Feyenoord staat op dat moment met 0-1 achter. Er ontploft vuurwerk. Daarna roept de speaker de supporters op om hun club toch vooral op een positieve manier te steunen. Na tien minuten komen de spelers terug en wordt de wedstrijd hervat, maar een nieuwe, zwarte bladzijde in de geschiedenis van Feyenoord is bijgeschreven.

Het lukt de club maar niet om een deel van de aanhang onder controle te krijgen. Konden de rellen in de binnenstad van Rome nog op het conto van hooligans met een stadionverbod worden geschreven, nu waren het toch echt de eigen fans die voor een grimmige sfeer zorgen.

Boetepot

Ongetwijfeld zal Feyenoord weer een hoge bijdrage moeten leveren aan de boetepot van de UEFA, want aan het einde van de eerste helft heeft Turpin het duel ook al even laten stilleggen, nadat er een banaan op het veld was gegooid. Die actie wordt door de UEFA gezien als een racistisch gebaar richting de donkere AS Roma-spelers. Voorafgaand aan het duel was al een spandoek met de weinig fijnzinnige tekst 'AS Pussy' weggehaald.

Na de hervatting van de wedstrijd lijkt Feyenoord heel even te profiteren van het oponthoud, als invaller Elvis Manu Feyenoord naar 1-1 schiet. Maar al snel daarna zet Gervinho de Italianen op 1-2. Daarmee is de wedstrijd gespeeld en de uitschakeling voor Feyenoord een feit.

Zo liep 'de wedstrijd van het jaar', zoals Rutten het duel met AS Roma vooraf had betiteld, uit op een grote sof. Niet alleen door het gedrag van de supporters, ook door het resultaat. Ook de positie van Rutten zal de komende dagen het onderwerp van gesprek zijn. Al maanden hangt er een groot vraagteken boven zijn toekomst bij Feyenoord. Hoe langer hij wacht, hoe minder zin de Feyenoord-leiding nog lijkt te hebben om hem langer aan zich te binden.

Het resultaat van gisteravond zal er niet toe bijdragen dat beide partijen heel veel moeite zullen doen om elkaar nog te vinden. Grote kans dat hij bij FC Twente aan de slag gaat, waar Cees Lok deze week opstapte als technisch manager.

Rampavond

Wat gisteravond restte was een kater. Opgezweept door de jarennegentigmuziek van Paul Elstak, door de Italiaanse media opgevoerd als 'de hooligan-dj', had Feyenoord zo graag al het negativisme dat de afgelopen week rond de club hing van zich af willen spelen. Maar dat kwam er dus niet van.

Op een half kansje na, meteen in de eerste minuut van Kazim Colin-Richards, diende het onheil zich steeds nadrukkelijker aan. Gaandeweg de eerste helft nam AS Roma de regie van het duel in handen. Dat veldoverwicht van de Italianen werd ingeleid door slordig balverlies van Karim El Ahmadi, die na een kwartier spelen de bal aan Francesco Totti gaf. El Ahmadi mocht van geluk spreken dat de stift van de Roma-veteraan precisie miste.

Een tegenvaller voor de thuisploeg was het uitvallen van Kazim, na krap een half uur spelen. Dat was niet het gevolg van de elleboogstoot die hij van Daniele De Rossi kreeg, maar Kazim raakte geblesseerd bij een sprint. In de laatste minuten van de eerste helft diende de volgende tegenvaller zich aan voor Feyenoord: Jordi Clasie kreeg geel na een overtreding op De Rossi.

In blessuretijd gaf AS Roma de knock-out. Een voorzet vanaf de rechterkant werd bij de tweede paal hard en nauwkeurig ingeschoten door Adem Ljaic: 0-1. Een kwartier had Feyenoord om bij de komen van die tegentreffer. Heel even was er de hoop op herstel. Maar een rampavond had zich toen al voltrokken.

null Beeld Guus Dubbelman / de Volkskrant
Beeld Guus Dubbelman / de Volkskrant
Meer over