nieuwscensuur

Dubieus record in Turkije: ruim 12 jaar cel voor ‘beledigen’ van Erdogan

Voor het ‘beledigen’ van president Erdogan is in Turkije een man tot 12 jaar en drie maanden celstraf veroordeeld. Het is, voor zover bekend, de zwaarste straf in het land voor een dergelijk ‘vergrijp’.

President Erdogan voelde zich beledigd door Burhan Borak.
 Beeld AP
President Erdogan voelde zich beledigd door Burhan Borak.Beeld AP

De veroordeelde is de Turk Burhan Borak, woonachtig in het oosten van het land. Hij liet zich in 2014 in zeven berichten kritisch uit over Erdogan. Die berichten moet hij elk met een celstraf van 1 jaar en 9 maanden bekopen. ‘Zulke straffen zijn niet verrassend in een land waar de rechtspraak niet onafhankelijk is’, zo reageerde Borak volgens de nieuwssite Mezopotama Agency. Hij voegde toe in hoger beroep te gaan. Zijn opmerkingen vallen volgens hem onder de vrijheid van meningsuiting. Hij hoopt op gerechtigheid.

De kans daarop is klein. Veel vrijheid van meningsuiting is er niet meer in Turkije. Erdogan heeft een oude wet die het beledigen van de president verbiedt, Artikel 299, flink uitgebreid. Praktisch iedereen die zich enigszins kritisch uitlaat over het regime kan nu vervolgd worden.

De afgelopen jaren groeide het aantal vervolgingen vanwege het beledigen van de president explosief. In 2014 dienden er 132 zaken. In 2017 waren het er meer dan zesduizend.

null Beeld

Waar interessante en spraakmakende verhalen online en in de krant ophouden, gaat het Volkskrantgeluid verder. Wat is een zwart gat precies? En hoe gaat het eraan toe in tbs-klinieken? Onze verhalenmakers leggen het uit.

Meer over