Dubbelvier laatste boot bij verliezers

'Het is te bizar', zei Michiel Bartman (36) over zijn allerlaatste WK. 'Het hele veld denderde over ons heen.' Gisteren verspeelde de slagroeier de nominatie voor de Olympische Spelen....

Van onze roeimedewerker Anne de Lange

'De power ontbrak totaal. Ik ben nu te verdoofd om aangeslagen te zijn. Volgend jaar hebben we nog een allerlaatste kans om de Spelen via het Europese kwalificatietoernooi te bereiken. Maar ik weet nu niet of ik het dan nog kan opbrengen. Misschien zijn anderen aan de beurt.'

Bartman hoort bij de grote mannen van het roeien. Na de leegloop van de nationale ploeg in de winter van 2001 leunde Nederland zwaar op de slagkracht van hem en zijn makkers Diederik Simon en Geert Cirkel. Samen met Dirk Lippits wonnen zij in de dubbelvier zilver bij de WK in 2001.

Vorig jaar leverde het Bartmanteam nog een goede prestatie in een olympische bootklasse. Weliswaar geen medaille, maar toch hield de ploeg aansluiting met de top. Terwijl voor het eerst in een ongestuurde vier werd geroeid, een boot die met één riem per roeier wordt aangedreven.

Bartman en zijn kameraden keerden weer terug naar de vertrouwde dubbelvier. Boatracewinnaar Gerritjan Eggenkamp monsterde aan, en met twee riemen per roeier werden de medailles weer vanzelfsprekend gewonnen. Brons en zilver bij de wereldbekerwedstrijden waren dit seizoen de hoogtepunten.

Alles leek erop dat Bartman en Simon de juiste medaillekoers weer te pakken hadden. Na goud in 1996 in de acht en zilver in 2000 in de dubbelvier, zouden ze met Cirkel en Eggenkamp kans maken op weer een olympische medaille.

De WK in Milaan, het kwalificatietoernooi voor de Spelen, had een formaliteit moeten worden. De achtste plaats geldt voor NOC* NSF als norm voor Athene. Het IOC deelt bij deze WK zelfs nog startbewijzen voor de elfde plaats uit. Zes weken geleden werd de ploeg in Luzern nog tweede. Achtste worden leek dan ook geen onmogelijk opdracht.

Maar deze WK-week roeide de dubbelvier ronduit matig. De grote finale, en daarmee de automatische nominatie, werd gemist. Aan de martelgang kwam gisteren geen einde. Na een goede start roeide het kwartet aanvankelijk als vanouds vooraan en leek de NOC* NSF-norm binnen bereik.

De machinekamer haperde echter halverwege. De Nederlanders moesten machteloos toezien hoe zij de nationale norm overschreden. De op de laatste plaats varende Britten roken bloed en benutten hun ontsnappingsroute naar Athene. Resultaat; Nederland twaalfde en laatste. En liet dus niet eens de mogelijkheid open om een bepreekgeval voor de nationale sportkoepel te worden.

Ook bij Dirk Lippits ontbrak gisteren de kracht. Toch slaagde hij er gisteren wel in om met zijn allerlaatste haal het startbewijs binnen te halen. Met 0,16 seconde voorsprong stelde Lippits zijn reis naar Athene veilig. 'Ik had het mezelf nooit vergeven als ik nu niet was gegaan.'

Nederland had bij de WK negen boten die uitkwamen in een olympische klasse. Drie hebben zich geplaatst. Daarin zitten zeven roeiers. In 1999 ging het nog om zes boten – waaronder twee achten – die in aanmerking kwamen voor Sydney. Dit weekeinde hebben twee ploegen in een olympische boot kans op een medaille.

Meer over