Dubbele bomaanslag in Syrië eist 67 levens

Door bomaanslagen in de Syrische stad Qamishli in de buurt van de Turkse grens zijn woensdag zeker 67 mensen om het leven gekomen. Meer dan 185 anderen raakten gewond, zei directeur Omar al-Akub van het plaatselijke ziekenhuis. De verwachting is dat er onder het puin nog meer slachtoffers liggen. Het is daarmee een van de zwaarste aanslagen in Syrië sinds maanden.

Syriërs verzamelen zich op de plaats waar één van de bomaanslagen plaatsvond. Beeld AFP
Syriërs verzamelen zich op de plaats waar één van de bomaanslagen plaatsvond.Beeld AFP

Volgens het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten ontplofte een autobom in de buurt van een rechterlijke instantie en een gebouw van de veiligheidsdiensten. Het Koerdische persbureau Rudaw meldde dat een vrachtwagen vol springstof de lucht in vloog. Een van de explosies was zo krachtig dat de ruiten sprongen van winkels in de Turkse stad Nusaybin, net over de grens. Daar raakten twee mensen lichtgewond, aldus een getuige.

Terreurgroep Islamitische Staat (IS) heeft de verantwoordelijkheid voor de aanslag opgeëist. IS pleegt vaker aanslagen in het Koerdische deel van Syrië.

In Syrië woedt al meer dan vijf jaar een oorlog. De VN voeren vredesonderhandelingen tussen de strijdende partijen, maar dit heeft tot nu toe niet het gewenste resultaat opgeleverd. De Syrische burgeroorlog heeft volgens schattingen aan meer dan 400 duizend mensen het leven gekost. Volgens de VN wonen er 592 duizend mensen in belegerde gebieden in het land en bevinden zich 4 miljoen mensen in zones die moeilijk bereikbaar zijn voor noodhulp.

Meer over