Dubbel verlies VRA geeft concurrenten weer volop kansen

Door twee opeenvolgende nederlagen van lijstaanvoerder VRA belooft de cricketcompetitie een sensationeel slot te krijgen. Een zestal ploegen maakt zeven wedstrijden voor het einde nog serieus aanspraak op de titel....

Van onze cricketmedewerker

AMSTERDAM

Het dubbele weekeinde heeft de competitie behoorlijk op zijn kop gezet. HBS, Excelsior en VCC deden met twee overwinningen de beste zaken. VRA was in de topduels tegen VCC en Excelsior duidelijk niet bestand tegen de druk. Tegen VCC faalde de ploeg aan bat. De koploper bleek niet in staat om de benodigde 174 runs (Zulfiqar 118 not out) van VCC te maken. Bij Excelsior slaagde de aanval er niet in om het totaal van 221 te verdedigen. Drie ballen voor het einde passeerde Excelsior dank zij Luuk van Troost (56 not out) dat totaal.

Het duel tussen de nummer een en twee kende geen echte uitblinkers. Kern (54) en De Man (57) hadden VRA de weg gewezen, maar nadat coach Murray voor 29 runs aan de kant werd gezet door debutant Gokke was het gedaan met VRA. Bij Excelsior waren Van Troost en Marcel Schewe (56) de voornaamste producenten. Zes overs voor het einde moest de Schiedamse club nog 32 runs maken. Die kwamen er dank zij Van Troost en Esmeijer.

VCC is een van de zeer weinige ploegen die als collectief iets afdwingen. Het veelzijdige team van aanvoerder Tim de Leede toonde dit weekeinde eindelijk zijn ware gezicht met enige regelmaat. VRA werd zaterdag voor 125 all out gegooid, nadat er op 93 voor 3 voor hen nog niets aan de hand leek. Maar via 96 voor 5 en 122 voor 6 kwam er een veel te vroeg einde aan de VRA-innings. De wickets werden daarna broederlijk verdeeld door De Leede, Nota en Boerstra. Overigens niet nadat Vroom met zijn eerste bal topbatter Murray had uit gekregen.

Gisteren wankelde de battingside van VCC opnieuw. Boerstra (66) en Nota (36) staken op een belabbeerde stand van 14 voor 4 de helpende hand toe. De Leede wist zijn manschappen daarna toch te motiveren en maakte zodoende van de 146 runs een te verdedigen totaal tegen het matige ACC. De aanvoerder had als bowler met 5 wickets voor 32 runs het voortouw in handen genomen, maar het sterke veld verzorgde eveneens drie run outs. Vanaf de eerste bal, toen Knupfer op de Leede uitging, maakte VCC een zeer fanatieke en gedegen indruk.

Naast Excelsior en VRA keerde HBS weer terug. Na vier opeenvolgende nederlagen lijken de rijen weer gesloten bij die ploeg. Zaterdag had HBS geen probleem met de 212 runs van VOC (Zuiderent 74). Zondag werden de 162 van Rood en Wit moeiteloos gepasseerd. Aanvoerder Scholten (52) speelde een belangrijke innings.

Hermes DVS en Quick staan weliswaar twee punten achter op de koplopers, maar doen zeker niet voor hen onder. Hermes was zaterdag te sterk voor Rood en Wit en gaf zondag cricketles aan Sparta. Die ploeg scoorde als eerste 204 runs. Daar ging Hermes voor slechts een wicket langs. Coach McRae (118) en Bradley (51) waren oppermachtig.

Quick versloeg de staartploegen UD en Kampong geroutineerd. Bij Kampong is de nood inmiddels wel erg hoog gestegen. Na de terugkeer van de reeds afgehaakte Verzijl in het afgelopen weekeinde lijkt men zich tevens te beraden over een terugkeer van de topcricketer Ron Elferink.

Stand hoofdklasse: Excelsior 14-20, HBS 14-20, VCC 15-20, VRA 15-20, Hermes DVS 13-18, Quick 15-18, VOC 14-14, Rood en Wit 15-12, ACC 13-10, Sparta 15-8, Kon. UD 14-6, Kampong 13-4.

Meer over