Dubbel lonkt dankzij Vermeer

Ajax-coach Frank de Boer, gewend geraakt aan het bemachtigen van landstitels, kan op 20 april ook eens de hand leggen op een ander zilverwerk. Zijn ploeg speelt dan de KNVB bekerfinale tegen PEC Zwolle, doordat donderdag in de halve finale met 1-0 werd gewonnen van een onvoldoende daadkrachtig AZ.

ALKMAAR - De hoofdrol in Alkmaar was voor doelman Kenneth Vermeer, die niet alleen een strafschop van Johannsson keerde, maar ook zijn grote kwaliteit (de reflex) meermaals demonstreerde. Dankzij zijn sterke optreden maakt Ajax kans op de 19de bekertitel uit de clubhistorie, de eerste sinds 2010.

In de competitiewedstrijd tussen AZ en Ajax in Alkmaar, op 11 augustus, was het een rode kaart voor een Ajacied (Van Rhijn), gevolgd door een benutte strafschop van Johannsson, die voor een beslissende wending zorgde. AZ nam de regie over en won met 3-2.

In die confrontatie kon er geen discussie zijn over de rode kaart voor Van Rhijn, die Viergever beet pakte. Nu was rood een tikkeltje zwaar, maar wel terecht voor Veltman, die in een korte tijd twee keer geel kreeg voor relatief lichte vergrijpen, tegen Beerens en Elm.

Dat neemt niet weg dat het verschrikkelijk stom was van de centrumverdediger wiens seizoen op dit gebied een ontgroening is geweest. De rode kaart tegen Barcelona, het slippertje in zijn debuut voor Oranje tegen Colombia, dat geen tegendoelpunt opleverde omdat er voor buitenspel was gefloten. En zo waren er wel meer lichtzinnige momenten, die bondscoach Van Gaal niet goed zullen zijn bevallen.

Donderdag pakte Veltman Elm onnodig vast, met geel op zak, wetende wat de sanctie zou zijn. En dat in de 32ste minuut. Maar deze keer was dat niet het beslissende duwtje in de rug van AZ. Want Vermeer, een erkende penaltykiller, stopte de strafschop van spits Aron Johannsson. Het was de tweede gemiste penalty in vier dagen van de voor Amerika uitkomende IJslander. Zondag tegen PEC Zwolle pakte Diederik Boer de inzet van Johannsson.

Voor Vermeer, die mocht keepen doordat de reservedoelman van Ajax altijd het KNVB bekertoernooi wordt gegund, moet het een zoet moment van sportieve revanche zijn geweest. De keeper die geweldige reflexen altijd heeft gecombineerd met merkwaardige missers, heeft dit seizoen de pijn gevoeld van de verloren concurrentiestrijd tegen Jasper Cillessen.

Te veel blunders kostten hem zijn plek onder de lat. Maar wat hem siert: nooit heb je hem daarover hardop zijn beklag horen doen. Als een prof heeft hij zich geschikt in zijn rol.

Het kantelpunt diende zich pas na rust aan. En dat was meteen een mokerslag van jewelste voor AZ, dat in één minuut tijd zijn man meer op het veld kwijt was en op achterstand kwam. Rechtsback Mattias Johansson kreeg zijn tweede gele kaart voor het ten val brengen van De Sa, die ook over zijn eigen benen struikelde.

Terwijl AZ-coach Dick Advocaat langs de lijn ontploft moet zijn, legde Schöne al aan voor een vrije trap zoals je ze graag ziet: hoog in het doel, zuiver getrapt, met de juiste snelheid, buiten bereik van de keeper. Een zachte kus voor het doelnet, 0-1 dus voor Ajax.

Net als woensdag in Zwolle, waar PEC en NEC een gevecht met een wel erg lage amusementswaarde leverden, was het niveau een dag later in Alkmaar ook niet al te geweldig.

De Sa mocht starten op links, waardoor Kishna op de bank bleef. Wat opviel was dat De Sa, een flankspeler zonder echt goede passeerbewegingen, wel met regelmaat gevaar kon stichten. Dat zei veel over het povere verweer van AZ, dat alweer zijn 47ste wedstrijd van het seizoen speelde.

De club is, zoals wel vaker de laatste jaren, op meerdere terreinen tot de slotmaanden van het seizoen actief geweest. Maar de bekerwinnaar van vorig seizoen mist uitzonderlijke spelers die een wedstrijd met een moment van brille kunnen beslissen.

Voor Ajax werd de wedstrijd donderdag min of meer beslist door Vermeer, die ook na rust knap redde op een inzet van invaller Berg Gudmundsson. De meegereisde fans zongen hem uitbundig toe op een avond dat hij bewees waarom Van Gaal zo van hem gecharmeerd is.

KNVB-beker, halve finale

AZ - Ajax 0-1. 48. Schöne 0-1. Scheidsrechter: Van Boekel. Toeschouwers: 16.321. Geel: Van Rhijn, De Sa (Ajax). Rood: 33. Veltman (Ajax, 2xgeel). 47. M.Johansson (AZ, 2xgeel).

AZ: Esteban, M.Johansson, Gouweleeuw, Viergever, S.Poulsen, Gudelj, Ortíz (51. Reijnen), Elm, Berghuis (64. Gudmundsson), A.Jóhannsson (64. Avdic), Beerens.

Ajax: Vermeer, Van Rhijn, Veltman, Moisander, Boilesen (46. Denswil), Klaassen, Blind, Serero (69. Duarte), Schöne, Sigthórsson, De Sa (73. Poulsen).

undefined

Meer over