nieuwsvertrek dsw-topman

DSW-topman Chris Oomen: ik vertrek na druk DNB

DSW-topman Chris Oomen vertrekt per 1 juni bij de zorgverzekeraar en doet dat naar eigen zeggen mede onder druk van toezichthouder De Nederlandsche Bank. Dat zegt hij in een interview met het FD.

DSW-directeur Chris Oomen.  Beeld anp
DSW-directeur Chris Oomen.Beeld anp

Oomen is al 32 jaar de baas bij DSW, en dat vond DNB ‘een risico voor de continuïteit’, omdat de topman zo vergroeid zou zijn met het bedrijf dat klanten niet voor de zorgverzekeraar DSW kozen, maar voor de persoon-Oomen. Dat zegt Oomen in het FD. Ook zou zijn langdurige topfunctie interne tegenspraak in de weg zitten. Oomen: ‘Je kan alles wel een risico noemen. Maar de organisatie functioneert goed en mensen werken met plezier voor DSW.’

Inmiddels heeft de 70-jarige miljonair vrede met zijn vertrek, maar niet voordat hij DNB duidelijk heeft gemaakt dat hij de bemoeienis van de toezichthouder te ver vindt gaan.

DSW is na ‘de grote vier’ (Zilveren Kruis, VGZ, CZ en Menzis) de grootste kleine zorgverzekeraar van het land. De afgelopen jaren stijgt het marktaandeel gestaag, inmiddels zijn 4 procent van alle patiënten verzekerd bij de organisatie uit Schiedam.

Luis in de pels

Toch is DSW bekender en invloedrijker dan alleen het marktaandeel doet vermoeden. Elk jaar maakt de zorgverzekeraar verreweg als eerste – traditiegetrouw een week na Prinsjesdag – de zorgpremie voor het jaar erop bekend. Met die actie genereert DSW elk jaar veel media-aandacht, en het zet de toon voor het komende premieseizoen: weet DSW de premiestijging beperkt te houden, dan zien andere verzekeraars zich gedwongen daar niet te veel van af te wijken.

Oomen zelf is een uitgesproken figuur die zegt op te komen voor de gewone man en vrouw – en die zijn salaris jaarlijks weggaf aan goede doelen, op één euro na. Uit protest over de stijging van het eigen risico in de zorg is dat eigen risico door een financieel trucje bij DSW de facto een tientje lager. Ook sprak hij zich uit tegen de bemoeienis van artsen bij de onderhandelingen met de zorgverzekeraars, is hij mordicus tegen collectiviteitskortingen, en liet hij meteen na de faillissementen van de IJsselmeerziekenhuizen in Lelystad en het Slotervaart in Amsterdam weten dat hij nog wel bereid was geld te steken in de zorginstellingen. Niet zonder trots zegt DSW daarom ‘een luis in de pels’ te zijn van de andere zorgverzekeraars.

Naast zijn werk als topman bij DSW zette hij onder andere Optiver op, dat derivaten verhandelt. Met de verkoop daarvan werd Oomen schatrijk, Quote schat zijn vermogen op 630 miljoen euro. Oomen wordt bij DSW opgevolgd door Aad de Groot, die de afgelopen vier jaar al bij DSW in een topfunctie werkzaam was.

Meer over Chris Oomen:

DSW-topman profileert zich graag als Robin Hood van de verzekerden - maar dan wel in een Maserati

Directeur DSW: ‘Ik stunt nooit met de hoogte van de premie’

Meer over