DSM verrast beleggers met een winstsprong van 45 procent

DSM heeft beleggers dinsdag blij verrast met een recordwinst in het derde kwartaal. Het Heerlense chemieconcern zag zijn winst in de maanden juli, augustus en september 45 procent groeien tot 154 miljoen euro....

Van onze verslaggeefster

Op de Amsterdamse beurs steeg de koers van DSM navenant: het aandeel sloot 1,72 euro hoger op 34 euro. Analisten zijn met name te spreken over het feit dat de cijfers aantonen dat het DSM lukt om weg te komen uit de hoek van de cyclische chemie-activiteiten. Dit zijn producten waarvan veel wordt verkocht in een hoog conjunctuur, en juist weinig in een laagconjunctuur; beleggers reageren slecht op de bijbehorende fluctuaties in de winst.

'Het transformatieproces is gaande, maar ik denk dat ze nog wel de margedruk van de polymeren voelen', aldus analist Geert-Jan Hoppers van effectenbank Stroeve.

DSM is zelf ook buitengewoon tevreden over de overgang naar een minder cyclische mix van activiteiten. Bestuursvoorzitter Peter Elverding: 'Ik ben vooral verheugd over het feit dat de groei van de clusters Life Science Products en Performance Materials sterk blijft en dat de terugloop in het cluster Polymers & Industrial Chemicals beperkter is dan voorzien, waarbij de hoge dollarkoers ons overigens helpt.'

Elverding stelt dat DSM in zijn geschiedenis nog niet eerder zulke goede resultaten heeft geboekt in het derde kwartaal. Voor geheel 2000 voorspelt de onderneming een 50 procent hoger resultaat uit gewone bedrijfsuitoefening na belastingen. Vorig jaar bedroeg dit resultaat 382 miljoen euro. In het vierde kwartaal zal het resultaat gelijk zijn aan de 111 miljoen euro die in de laatste drie maanden van vorig jaar zijn verdiend.

DSM had de wind in de zeilen dankzij onder meer de hoge dollarkoers en de dure olie. Als gevolg daarvan lagen de opbrengstprijzen in het derde kwartaal gemiddeld 16 procent hoger. De netto-omzet kwam uit op twee miljard euro, 28 procent meer dan in het derde kwartaal van 1999. Het resultaat uit gewone bedrijfsuitoefening steeg met 46 procent naar 153 miljoen euro.

Overigens zijn de polymeren en industriële chemie nog steeds veruit de winstgevendste poot van het concern: ruim de helft van de winst haalt DSM uit deze traditionele activiteit.

De autonome groei - groei exclusief overnames - verschilt nogal tussen de verschillende activiteiten. Bij Life Science (fijnchemie, gist en antibiotica) bedroeg de autonome groei 7 procent. Bij Performance Materials (plastics en coatings) lag de autonome groei op 12 procent, terwijl het cluster Polymers & Industrial Chemicals een autonome groei van 8 procent kende.

Meer over