DSM garandeert met test vlees zonder antibiotica

De consument kan op korte termijn vlees in de supermarkt kopen dat gegarandeerd antibiotica-vrij is. Dat voorspelt het chemieconcern DSM, dat een nieuwe, zeer gevoelige testmethode heeft ontwikkeld om antibiotica-resten in vlees op te sporen....

'De techniek is zo goedkoop, snel en simpel, dat grootwinkelbedrijven en fastfood-ketens de test desgewenst zelf kunnen uitvoeren', aldus P. Christensen, directeur van DSM Food Specialties. De vondst wordt deze week gepresenteerd op een voedingsbeurs in Parijs.

TNO heeft de nieuwe techniek goedgekeurd. De technici hopen dat de Nederlandse overheid snel overschakelt op de DSM-test. Want deze test is zes tot duizend maal gevoeliger (afhankelijk van het soort antibioticum) dan de standaardtest die de autoriteiten nu in Nederland toepassen.

DSM denkt dat de vinding zeer lucratief is nu consumentenorganisaties aandringen op intensivering van de controle. 'Bovendien vinden supermarkten en fastfoodketens het commercieel interessant als ze, bijvoorbeeld met een stickertje, de klant kunnen garanderen dat het product vrij is van antibiotica', aldus de DSM-topman. Eén Europese supermarkt gaat binnenkort van haar leveranciers eisen dat het vlees antibiotica-vrij is, weet Christensen.

Zo'n garantie is met behulp van de bestaande testen moeilijk te leveren. Van elke duizend kippen, varkens en runderen die naar de slacht gaan, worden er vijf tot zes gecontroleerd op antibiotica. 'Dat is erg weinig', vindt Christensen. 'Zeker in vergelijking met de zuivelsector, waar elke melktank wordt gecontroleerd.'

De vleescontroles zijn nu nog erg bewerkelijk. Er zijn monsters nodig van de nieren, die alleen in laboratoria onderzocht kunnen worden. De uitslag komt pas na 24 uur. De DSM-test bestaat uit een ampul waarin een bacterie zit. Als er vleesvocht aan deze bacterie wordt toegevoegd, moet de purperen ampul binnen drie uur geel verkleuren. Als dat niet gebeurt, bevat het vlees antibiotica. 'De consument kan hem zelf uitvoeren', aldus Christensen.

Antibiotica zijn voor veel diersoorten standaard-ingrediënten in het voer. Daarnaast krijgen dieren antibiotica toegediend als medicijn. De biologische landbouw gebruikt ze uitsluitend als geneesmiddel.

Meer over