Nieuws

Drukte in ziekenhuizen neemt toe, Indiase situatie verergert en die in Zuid-Amerika is nog instabiel

De belangrijkste coronacijfers van donderdag: Nederland meldt hoogste aantallen sinds januari, snelle exponentiële groei in India en een nieuwe sterftegolf in Zuid-Amerika.

Een coronapatiënt op de covid-afdeling in het HMC Westeinde.  Beeld ANP
Een coronapatiënt op de covid-afdeling in het HMC Westeinde.Beeld ANP

Van een daling van de ziekenhuiscijfers is nog geen sprake. In de Nederlandse ziekenhuizen liggen 2.682 coronapatiënten, het hoogste aantal sinds 7 januari. De instroom van nieuwe patiënten neemt toe, met name op de intensive care. Daar zijn de afgelopen week 10 procent meer patiënten opgenomen dan de week daarvoor – en liggen nu 839 mensen. Vooral in de Zaanstreek en rond Rotterdam zijn veel nieuwe ziekenhuisopnamen, rond de 200 per miljoen inwoners per week. Dit is vele malen hoger dan de 27 die als grens is gesteld voor risiconiveau Zeer Ernstig. In het hele land ligt het aantal nieuwe opnamen boven die grens.

Donderdag zijn voor het eerst sinds begin januari meer dan negenduizend besmettingen gemeld: 9.648. Ook op weekbasis stijgt het aantal positieve testen, met 13 procent meer meldingen dan vorige week.

Indiase besmettingscijfers lopen rap op

In India zijn in de afgelopen week 1,8 miljoen besmettingen gemeld. In verhouding tot het aantal inwoners is dat nog niet de helft van Nederland, maar er wordt ongeveer vier keer zo weinig getest. Bovendien is er sprake van een sterke exponentiële toename: sinds half maart kwam het groeipercentage op weekbasis nauwelijks onder de 40 procent. Een maand geleden werden dagelijks zo’n 23 duizend besmettingen gemeld, nu ruim 265 duizend. De officiële sterftecijfers zijn in India nu op hetzelfde niveau als in Nederland.

Brazilië lijkt over piek heen, maar sterfte Zuid-Amerika blijft hoog

De epidemiologische situatie in Zuid-Amerika blijft instabiel. In Brazilië lijkt de piek in sterfte nu achter de rug, maar het aantal overlijdens blijft hoog. Tegelijkertijd neemt in andere landen de sterfte toe, vooral in Colombia, Argentinië en Peru. Ook Chili, waar al zeventig prikken per honderd inwoners zijn gezet, zag recent het aantal doden stijgen.

De waarschijnlijke oorzaak van de nieuwe sterftegolf op het continent is de ‘Braziliaanse’ variant. Wetenschappers vermoeden dat deze nog besmettelijker is dan de ‘Britse’. Ook in Chili lijkt deze P1-variant parten te spelen. Volgens Ximena Aguilera – de Chileense Jaap van Dissel – was er vooral sprake van te groot optimisme onder niet-gevaccineerden, waardoor mensen losser met de maatregelen omsprongen. Daarom heeft de regering onlangs een strengere lockdown afgekondigd.

Meer over