Druk van top drijft wig in VVD Roermond

De druk van de VVD-top op de afdeling Roermond leidt tot een schisma onder de liberalen. Een aantal partijgenoten trekt zich terug van de lijst na de oproep van partijleider Mark Rutte afgelopen vrijdag dat de omstreden Jos van Rey beter van de kandidatenlijst kan gaan, omdat er een strafrechtelijk onderzoek tegen hem loopt.

DEN HAAG - Uiterlijk vanavond wordt op een besloten ledenvergadering in Café De Ster in de Roermondse wijk Maasniel besloten of ook Jos van Rey van de lijst verdwijnt. In elk geval gaat Van Rey's politieke boezemvriend (en kandidaat-lijsttrekker) Dré Peters van de kandidatenlijst af.

Peters zei zondag in de Limburgse pers dat hij hoe dan ook politiek actief blijft. Dit zou kunnen wijzen op een afsplitsing. Peters was enkele malen eerder succesvol lijstaanvoerder. Hij heeft het meermalen publiekelijk opgenomen voor Van Rey, tegen wie een onderzoek loopt naar belangenverstrengeling en schending van de geheimhoudingsplicht.

VVD-partijvoorzitter Benk Korthals worstelt al langer zonder succes met de VVD-afdeling Roermond. Vorige week concludeerde de VVD-top dat er weinig armslag is om Van Rey aan te pakken. Van Rey royeren kan alleen als hij schuldig is bevonden, de afdeling Roermond buiten werking stellen is een wanhoopsdaad. Van een indringende oproep aan Van Rey om zich terug te trekken, werd niets verwacht.

Het VVD-hoofdbestuur besloot recentelijk de kwestie Van Rey voor te leggen aan de eerder dit jaar ingestelde 'Integriteitscommissie', die de impasse moest doorbreken. Deze staat onder leiding van het lid van de Raad van State Jan Kees Wiebenga, die in de jaren tachtig samen met Van Rey in de VVD-Tweede Kamerfractie zat. Hij zou op korte termijn een advies aan het hoofdbestuur uitbrengen, maar dit is mogelijk niet meer nodig.

De kwestie kwam vrijdag in een stroomversnelling toen premier Rutte op zijn wekelijkse persconferentie in de rol van partijleider stapte. Over Van Rey zei Rutte: 'Als je bij een dergelijk onderzoek betrokken bent, kun je je beter verre houden van kieslijsten.' Ook partijprominent Melanie Schultz, minister van Infrastructruur en Milieu distantieerde zich vrijdag van de kandidatuur van Van Rey. Schultz: 'Ik zou het niet doen, op het moment dat je nog onder verdenking bent kun je beter zorgen dat je je niet aan een partij lieert.'

Uitspraken van partijvoorzitter Korthals leidden afgelopen week tot commotie omdat hij het werktempo van het Openbaar Ministerie in het onderzoek naar Van Rey bekritiseerde. Korthals stelde dat de duur van het onderzoek de VVD schade toebracht. Partijleider Rutte tikte het hoofdbestuur daarover vrijdag op de vingers: 'Het Openbaar Ministerie moet in volle rust en focus zijn werk kunnen doen. Het is aan mij en aan de minister van Veiligheid en Justitie om het OM daarin te verdedigen.' Ook VVD-staatssecretaris Fred Teeven (Veiligheid en Justitie) vindt dat het Openbaar Ministerie gewoon 'zijn werk moet kunnen doen'.

undefined

Meer over