Druk op Nederland om ratificeren verdrag Oekraïne opgevoerd

De druk op Nederland om het associatieverdrag tussen de EU en Oekraïne alsnog te ratificeren wordt steeds sterker. Oekraïne kan 'onder geen enkele voorwaarde toestaan' dat dat niet gebeurt, zei de Oekraïense president Petro Porosjenko donderdag na afloop van overleg met de EU in Brussel.

Jean-Claude Juncker, Petro Porosjenko en Donald Tusk Beeld afp
Jean-Claude Juncker, Petro Porosjenko en Donald TuskBeeld afp

EU-president Donald Tusk wees op het grote geopolitieke belang en het wederzijdse economische belang van de ratificatie. Hij zei samen met premier Mark Rutte hard te werken aan een oplossing en te hopen dat die er volgende maand ligt. Nederland is het enige EU-land dat het verdrag nog niet heeft geratificeerd. Eerder dit jaar stemde een meerderheid per referendum tegen het associatieverdrag.

Om aan de neestemmers tegemoet te komen, werkt Rutte aan een bindende verdragsbijlage waarin onder meer zou moeten worden opgenomen dat het verdrag geen opstapje is naar het EU-lidmaatschap en geen veiligheidsgaranties biedt. Als de regeringsleiders daar medio december op een top in Brussel mee instemmen, moet het Nederlandse parlement er daarna nog goedkeuring aan geven.

Visumvrij reizen

Porosjenko kreeg van Tusk en voorzitter Jean-Claude Juncker van de Europese Commissie de toezegging dat Oekraïners op korte termijn zonder visum naar de meeste landen van de Europese Unie kunnen reizen. Volgens Tusk heeft Oekraïne voldaan aan alle voorwaarden voor visumvrij reizen naar de landen van de Schengenzone.

Als de EU-landen ermee instemmen mogen Oekraïners die een paspoort met biometrische gegevens hebben zonder visum naar de Schengen landen reizen en daar maximaal 90 dagen blijven. Volgens Tusk zijn alle landen ermee eens dat Oekraïne aan de voorwaarden heeft voldaan. Juncker zei te verwachten dat alle obstakels nog vóór het eind van het jaar uit de weg kunnen worden geruimd.

Tot nog toe hadden verscheidene landen, Frankrijk voorop, bedenkingen over het zonder visum toelaten van Oekraïners. Frankrijk staat erop dat er eerst een maatregel wordt aangenomen die de EU-landen het recht geeft het visumvrij reizen op te schorten als blijkt dat er op grote schaal misbruik wordt gemaakt van de regeling, bijvoorbeeld doordat mensen langer blijven dan de toegestane 90 dagen.

Als eerst die maatregel door het Europees Parlement moet, zal het waarschijnlijk nog wel enige maanden duren voordat de Oekraïners daadwerkelijk zonder visum naar de Schengenlanden kunnen reizen. Vooral de Oost-Europese EU-landen zijn erop gebrand de nieuwe regeling zo snel mogelijk in te voeren. Volgens hen is dat van belang om de banden tussen de EU en Oekraïne te versterken.

Meer over