Druk op het achterwiel houden

Ondanks het ontbreken van substantieel hoogteverschil is het flink doortrappen op de vele mini-klimmetjes die de vorige week geopende mountainbikeroute 'Heuvelrug Noord' telt....

tekst Michiel Haighton

Op het parkeerterrein van restaurant 't Hoogt in Soest onderscheiden deze vroege zondagmorgen de mannen zich van de jongens.

Wie in is voor het harde, snelle en ruige mountainbikewerk, mag zich aansluiten bij het trainingsgroepje van Hans van Wijngaarden. 'Er wordt niet gerust of gestopt voor een slokje. En het tempo ligt hoog', waarschuwt hij.

Wie de nieuwe, 24 kilometer tellende moutainbikeroute 'Utrechtse Heuvelrug Noord' wil uitproberen, mag achter Willem in 't Veld aan fietsen. 'Onderweg zullen we een paar keer stoppen om wat techniek-oefeningetjes te doen.' De snelheid, zo belooft hij, zal matig zijn.

Van Wijngaarden en In 't Veld zijn 'begeleiders' van Mountain Bike Club (MBC) Midden Nederland. In 't Veld is daarnaast ook voorzitter van deze honderd leden tellende vereniging - die 'de mountainbikesport in alle facetten ondersteunt en stimuleert'. Naast mountainbiken, beoefent (of beoefende) hij karate, windsurfen, hardlopen, biathlon, langlaufen, terreinrijden met een jeep, schietsport en triathlon.

Elke zondagochtend om 9.30 uur verzamelt zich een wisselend aantal leden bij 't Hoogt om te biken. Hun speelveld is groter dan de Soester bossen. Amerongen is vanwege het hoogteverschil, hoe miniem ook, een populaire bestemming onder de MBC-leden, maar ook andere natuurgebieden in de omgevinf van Soest worden regelmatig aangedaan. Zo af en toe zoekt de vereniging ook te bergen of heuvels op: dit weekeinde bijvoorbeeld bevindt de club zich in 'bergachtig' gebied in Luxemburg.

Sinds vorige week is het keuzemenu uitgebreid met de nieuwe Heuvelrug Noord route. Een groot gedeelte hiervan loopt over nieuw aangelegde slingerende bospaden. Hoewel het parcours vrijwel geen hoogteverschillen kent, is het af en toe toch flink aanpoten op de vele steile en bochtige mini-klimmetjes. Bomen kunnen hierbij een hinderlijk obstakel vormen. Techniektip van In 't Veld: 'Niet naar die bomen kijken, anders knal je ertegen aan. Kijk naar het punt waar je naartoe wilt.'

Drie jaar lang heeft het bestuur van MBC geijverd voor de aanleg van de 24 kilometer lange mountainbikeroute die door de bosrijke omgeving van Soest en Baarn (Lage Vuursche) voert. Aanvankelijk voelde met name de gemeente Soest niets voor het toelaten van mountainbikers in haar bossen. Ze zouden met hun dikke banden en roekeloze rijgedrag schade aan de kwetsbare natuurgebieden toebrengen.

MBC wist het gemeentebestuur op andere gedachten te brengen. Met als voornaamste argument dat 'reguleren beter dan verbieden' is. Oftewel: aan een verbod zouden de mountainbikers zich misschien niet zo heel veel gelegen laten liggen.

Met de afspraken die nu zijn gemaakt, moet de in populariteit groeiende sport op een 'verantwoorde manier' kunnen worden uitgeoefend. Staatsbosbeheer en de gemeenten Soest en Baarn stellen hun terreinen in beperkte mate open voor mountainbikers. Ook diverse particuliere grondeigenaren, waaronder Fortis en Koninklijke Domeinen, zijn bereid gevonden hun gebied voor deze groep recreanten open te stellen.

Op voorwaarde: de fietsers mn gebruikmaken van de paden die met bordjes zijn aangegeven als mountainbikeroute. Anders gaat alsnog het slot erop.

Zoals door In 't Veld bij de start is beloofd, blijft de snelheid redelijk beperkt. Nu is het op Nederlands nieuwste mountainbikeroute ook niet overal even makkelijk om snelheid te maken. De paden zijn op sommige plaatsen nogal zanderig. 'Nieuwigheid', volgens de MBC-voorzitter. 'De route is pas dag open. Hoe meer fietsers er overheen gaan, hoe vaster de ondergrond wordt.'

Maar ook op onderdelen van het parcours die al langer in gebruik zijn, kunnen de wielen diep in het fijne zand wegzinken. Nu komt het aan op techniekbeheersing, en natuurlijk op kracht in de benen. Techniektip van In 't Veld: 'Druk houden op het achterwiel, en stuur recht houden.'

Meer over