‘Drugskartels pogen macht in Mexico te grijpen’

De drugskartels in Mexico proberen de staat te vervangen en hun eigen wetten op te leggen in delen van het land. Hier heeft de Mexicaanse president Felipe Calderón donderdag voor gewaarschuwd.

Volgens Calderón houden drugskartels zich niet alleen meer bezig met de handel in drugs, maar proberen ze burgers en bedrijven te intimideren, af te persen en te domineren. ‘De bendes leggen belasting op in gebieden waar ze het voor het zeggen hebben en proberen hun eigen wetten met behulp van wapens te laten gelden’, aldus Calderón.

Hij stelde dat de strijd tegen de drugskartels moet doorgaan, ondanks de toename van het geweld dat daarmee in Mexico gepaard gaat. Calderón begon bij zijn aantreden als president eind 2006 een groot offensief tegen de drugskartels. Sindsdien zijn bij drugsgeweld al 28 duizend personen om het leven gekomen.

Beter onderwijs

Calderón ging ermee akkoord de strijd tegen bendes als het Sinaloa Kartel, La Familia Michoacana of Los Zetas te verbreden door te zorgen voor beter onderwijs en werkgelegenheidsprogramma's. Ook beloofde Calderón de Mexicanen beter te informeren over de strategie en de omvang van de oorlog tegen de drugskartels.

Eerder deze week sprak Calderón zich uit tegen legalisering van drugs, maar verklaarde hij zich voor het eerst bereid te discussiëren over het onderwerp. De roep om marihuana en zelfs andere soorten drugs te legaliseren, wordt steeds luider. Zo heeft het Mexicaanse parlement al over het onderwerp gedebatteerd.

Drie voormalige Latijns-Amerikaanse presidenten riepen vorig jaar ook al op om marihuana te legaliseren. Volgens Cesar Gaviria (Colombia), Ernesto Zedillo (Mexico) en Fernando Cardoso (Brazilië) zou hiermee de drugskartels een belangrijke inkomstenbron worden ontnomen.

In beslag genomen drugs in Mexico (EPA) Beeld EPA
In beslag genomen drugs in Mexico (EPA)Beeld EPA
Meer over