'Drugskartel Colombia heeft 2800 notabelen op loonlijst'

De Colombiaanse politie heeft documenten en computerdiskettes gevonden die 2800 politici, sportlieden, legerofficieren, journalisten en rechters in verband brengen met het cocaïnekartel van Cali....

Reuter

BOGOTA

De politie deed de vondst vorige week tijdens een inval in een flatgebouw in Cali, toen zij op zoek was naar drugsbaron Miguel Rodriguez Orejuela. Bij toeval zou zij op de namen zijn gestuit.

Het zou gaan om Colombianen die worden betaald door het kartel, het machtigste van Colombia. Op de loonlijsten zouden bedragen staan vermeld met een waarde van vier miljoen dollar per maand, aldus TV Hoy.

Op de lijsten zouden onder anderen namen voorkomen van voormalige politici van de regerende Liberale Partij. De Liberalen gelastten na het bekendworden van de berichten een congres af.

Naast de loonlijsten zou tevens een voorstel zijn gevonden tot hervorming van de Colombiaanse grondwet. De hervorming had de procureur-generaal, die de strijd tegen de drugsmafia leidt, van zijn onafhankelijkheid moeten beroven.

Meer over