Drugsbaron moet staat 28 mln geven

Verondersteld drugsbaron Charles Zwolsman moet bijna 28 miljoen gulden misdaadwinst afstaan aan de staat der Nederlanden. Dat heeft het gerechtshof in Amsterdam dinsdag bepaald....

Van onze verslaggever

Het hof nam met zijn vonnis afstand van de vermogensvergelijkingsmethode om criminele inkomsten vast te stellen. De rechtbank stemde vorig jaar februari wel met deze methode in, waarbij het aangetroffen of veronderstelde vermogen van een misdadiger wordt vergeleken met het vermogen dat hij had voordat hij strafbare feiten pleegde. Dat leverde de veel hogere toegewezen claim op.

Naar verwachting zal de plukze-zaak, en daarmee de vergelijkingsmethode, nog worden voorgelegd aan de Hoge Raad. Overigens blijft de claim-Zwolsman de hoogst toegewezen ontnemingsvordering van wederrechtelijk verkregen voordeel in de Nederlandse geschiedenis.

Zwolsman liet in 1989 zijn persoonlijk faillissement opheffen bij gebrek aan baten. Het OM gaat er daarom vanuit dat Zwolsman in dat jaar een 'nul-vermogen' bezat.

Bij zijn veroordeling tot vijf jaar cel wegens hasjsmokkel werd aangenomen dat hij aan negen drugstransporten tientallen miljoenen guldens heeft verdiend. Volgens zijn advocaat Doedens is daarbij geen rekening gehouden met verliezen uit mislukte transporten en verdeling van het geld.

De raadsman stelde voorts dat Zwolsman al beschikte over een 'duizelingwekkend' crimineel vermogen, maar dat had verzwegen tegenover zijn curator. Dat zou de vergelijkingsberekening waardeloos maken. De rechtbank wilde eerder geen rekening houden met 'kennelijk frauduleus' buiten het faillissement gehouden kapitaal.

Het hof verwerpt de vergelijkingsmethode nu met het argument dat het OM precies moet bewijzen hoeveel misdaadwinst is behaald. Zwolsman hoeft niet te bewijzen waarmee hij het geld heeft verdiend.

Meer over