Drugsbaron 'El Chapo' probeerde via riool aan mariniers te ontsnappen

De Mexicaanse drugsbaron Joaquin 'El Chapo' Guzman heeft vrijdag geprobeerd via rioolbuizen te ontsnappen, toen mariniers een inval deden in de plek waar hij zich had verschanst. Toen hij probeerde over te stappen in een voertuig, werd hij gearresteerd. Voordat hij werd teruggevlogen naar de gevangenis waaruit hij zes maanden geleden - voor de tweede keer - ontsnapte, werd de gezochte crimineel aan de media getoond.

Redactie

Aan de arrestatie ging een vuurgevecht met mariniers vooraf. Dat zei een woordvoerder van de Mexicaanse regering gisterenavond.

'Missie volbracht. We hebben hem. Ik wil de Mexicanen informeren dat Joaquín Guzmán Loera is gearresteerd', schreef president Enrique Peña Nieto vrijdagavond op twitter. In een volgende tweet bedankte hij de autoriteiten. 'Mijn erkenning aan het departement van veiligheid voor dit belangrijk succes voor de Mexicaanse rechtstaat.'

Volgens een anonieme bron tegenover persbureau AP is El Chapo gepakt tijdens een inval van mariniers in een huis in Los Mochis na een tip. De mariniers werden vanuit het pand beschoten. Vijf verdachten werden gedood en zes werden opgepakt. Daarnaast namen de mariniers twee pantservoertuigen, acht geweren, een handvuurwapen en een granaatwerper in beslag.

El Chapo is het hoofd van het beruchte Mexicaanse Sinaloa-drugskartel. Tweemaal wist hij te ontsnappen uit zwaarbewaakte gevangenissen, de laatste keer was in juli 2015. De ontsnapping was een grote nederlaag voor de Mexicaanse president. El Chapo had bij de uitbraak hulp gekregen van binnen en buiten de gevangenis. De hele operatie was goed voorbereid met gangen waar maanden aan was gewerkt.

Na zijn ontsnapping is een grootscheepse internationale zoektocht op touw gezet. Er stond een prijs van 5 miljoen dollar op zijn hoofd.

null Beeld ap
Beeld ap

Lees meer

De Mexicaanse drugsbaron Joaquín 'El Chapo' Guzmán ontsnapte in juli via een tunnel uit de zwaarbewaakte Altiplano-gevangenis. Sindsdien is hij 's werelds meest gezochte crimineel. Wie was hij?
Via tunnels en rioolbuizen wist El Chapo te ontsnappen. Bekijk hier hoe hij dat deed.

null Beeld reuters
Beeld reuters
null Beeld ap
Beeld ap
Een foto van El Chapo uit 2014. Beeld ap
Een foto van El Chapo uit 2014.Beeld ap
null Beeld
Beeld
Drugsbaron El Chapo vlak na zijn arrestatie vrijdag. Beeld AFP
Drugsbaron El Chapo vlak na zijn arrestatie vrijdag.Beeld AFP
Meer over