'Drugs vormen grootste probleem Afghanistan'

Drugs vormen een grotere bedreiging van de veiligheid in Afghanistan dan het verzet van de Taliban. Dat heeft de hoogste NAVO-commandant donderdag gezegd, op het moment dat een toenemend aantal aanvallen wordt gepleegd door overblijfselen van het fundamentalistische islamitische regime en hun Al-Qa'ida bondgenoten....

'Het grootste probleem in Afghanistan is drugs', zei de Amerikaansegeneraal James L. Jones in Qatar, waar hij een tussenlanding maakte. Joneswas op weg naar Kabul, voor besprekingen met president Hamid Karzai.

Afghanistan levert 80 procent van de heroïne die wereldwijd op demarkt komt. Karzai heeft volgens Jones meer steun uit het buitenland nodigom de drugsbaronnen aan te pakken.

Afghanistan was donderdag opnieuw het toneel van geweld. Bij gevechtenin de omgeving van de stad Kandahar in het zuiden Afghanistan werden eenAmerikaanse militair en een opstandeling gedood, zo maakte het Amerikaanseleger bekend. Een andere Amerikaanse militair en een soldaat van hetAfghaanse leger raakten gewond.

Minister van Defensie Abdul Rahim Wardak zei vorige maand dat eenaantal Al Qa'ida-leden en andere buitenlandse strijders Afghanistan warenbinnengetrokken om zelfmoordaanslagen te plegen.

Meer over