Droombeeld

BEREND JAN BOCKTING

Het geidealiseerde, Amerikaanse droombeeld dat Woody Allen met Vicky Cristina Barcelona schetste van Barcelona (kunst op elke straathoek) is volledig vergelijkbaar met zijn Parijs in het recent verschenen Midnight in Paris, en zijn beeld van Rome zal in het nog te verschijnen Nero Fiddled niet anders zijn. In het hartverwarmende Vicky Cristina Barcelona, over een Jules et Jim-achtige ménage à trois op Spaanse bodem, is zijn kijk op het leven romantischer dan ooit.

Vicky Cristina Barcelona (Woody Allen, 2008)

Nederland 3, 22.25-0.00 uur.

Howl's Moving Castle

(Hayao Miyazaki, 2004) Deze schitterende, gedetailleerde, grootse en volwassen animatiefilm over een wandelend kasteel verscheen drie jaar na Miyazaki's internationale doorbraak met Spirited Away. Een van de hoofdpersonages, de tovenaar Howl, is volgens de Japanse animator beïnvloed door de Irakoorlog en zweeft - zoals alle figuren in zijn werk - subtiel tussen goed en kwaad. 'Mijn films gaan niet over de oorlog', zei hij een jaar na de première van Howl's Moving Castle in de Volkskrant. 'Maar de oorlog is op de achtergrond altijd aanwezig.'

BBC 2, 13.00-15.00 uur.

Crazy Heart

(Scott Cooper, 2009) Mooi, ouderwets ogend drama met Jeff Bridges als aan lager wal geraakte countryzanger, gebaseerd op het gelijknamige boek van Thomas Cobb uit 1987. De film laat zich kijken als een officieus vervolg op The Big Lebowski, de komedie die Bridges als blowende en bowlende ex-hippie cultstatus bezorgde. De acteur speelt ook in Crazy Heart zoals alleen hij dat kan - zo relaxed en natuurlijk dat van acteren nauwelijks sprake is. Charme en vergane glorie gaan bij hem moeiteloos samen. Zijn personage is een kontkrabbende, whiskyzuipende, kettingrokende macho, die zonder veel omhaal de knappe journaliste Jean (Maggie Gyllenhaal) versiert. Bridges won er meer dan terecht zijn eerste Oscar mee.

RTL 7, 20.00-22.15 uur.

Summer Palace

(Lou Ye, 2006) In het mooie, ietwat langdradige liefdesdrama Summer Palace is een belangrijke rol weggelegd voor het bloedig neerslaan van de studentenprotesten op het plein van de Hemelse Vrede in 1989. Doordat deze politieke gebeurtenis in de film is te zien, in combinatie met de voor Chinese begrippen expliciete seksscènes, is Summer Palace verboden in China en mocht Lou Ye vijf jaar lang geen films meer maken. Ye trok zich er weinig van aan: drie jaar later verscheen zijn in het geheim gedraaide Spring Fever, waarmee hij in Cannes de prijs kreeg voor het beste scenario.

Nederland 2, 0.20-2.30 uur.

undefined

Meer over