Droom Toonder valt in duigen

De Toonder Group of Companies, eigenaar van onder meer de legendarische Toonder Studio's, is door de Amsterdamse rechtbank failliet verklaard....

In een bericht aan de aandeelhouders wijt directeur Poelstra de ondergang van het concern aan 'de reeds lange tijd durende slechte economische omstandigheden, samen met de extra slechte resultaten in de audiovisuele communicatiebranche'.

Volgens curator M. Willems zijn de Toonder Studio's gered. Vlak voor het faillissement heeft directeur en grootaandeelhouder Paul Poelstra de studio's doorverkocht aan een bij de curator onbekende koper. Paul Poelstra zelf wil niet reageren. Ook de zestien werknemers van het failliete verhuurbedrijf Ruad H & S Audiovisueel Centrum kunnen waarschijnlijk hun baan houden, omdat voor dit bedrijf een koper is gevonden. Voor de overige dochters is volgens Willems geen interesse.

De Toonder Group verkeert al jarenlang in grote problemen. De studio's, in 1946 opgericht, belandden vanaf het eind van de jaren tachtig steeds vaker in de rode cijfers. Via de beurs probeerde het bedrijf nieuw kapitaal aan te trekken om het tij te keren. In 1987 kreeg het een notering aan de niet-officiële parallelmarkt, maar na het verdwijnen van de parallelmarkten raakte het deze notering en het kapitaal weer kwijt. De Toonder Group slaagde er vervolgens niet in een notering te krijgen op de babybeurs NMAX of op de AEX.

De Toonder Studio's werden beroemd door de strips van Tom Poes en andere stripfiguren als koning Hollewijn, Kappie (met Joris Goedbloed) en Panda. Na het vertrek van Toonder zelf, in 1964, ging het bedrijf zich steeds meer richten op bedrijfsfilms. Daarnaast maakte het de filmpjes van Loeki de Leeuw. In 1983 volgde het grootste project: de film Als je begrijpt wat ik bedoel, onder regie van Rob Houwer.

Het was Marten Toonders droom om om samen met de Toonder Group nog een internationale tekenfilm over Bommel en Tom Poes maken, met een budget van zo'n 9 miljoen euro. Dit project is, vanwege de financiële problemen bij het bedrijf, nooit van de grond gekomen.

Meer over