Droogte oorzaak van branden in natuurgebieden

De aanhoudende droogte heeft het afgelopen weekeinde op tientallen plaatsen branden in natuurgebieden veroorzaakt. De grootste brand woedde zondag op de Kalmthoutse heide, in het Belgisch-Nederlandse grensgebied ten zuiden van Bergen op Zoom....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

De vlammen waren gisteravond onder controle, maar het blussen zal naar verwachting tot maandag doorgaan. De brand werd aanvankelijk aangewakkerd door een stevige wind. Tegen de avond ging de wind pas liggen, waarna het blussen eenvoudiger werd. Bij de brand vielen geen gewonden.

De schade aan de Belgische kant van de grens was het grootst. 'Een sigaar van ongeveer een kilometer breed en zeven kilometer lang is uitgebrand', aldus officier J. Maas van de regionale brandweer in Roosendaal. Aan Nederlandse kant verbrandde zestig hectare bij Putte. Het vuur was het dorp zondagavond tot op twee kilometer genaderd.

De Belgische en Nederlandse brandweer deden het bluswerk met driehonderd man en 36 voertuigen. Aan Belgische zijde werden ook militairen en bulldozers ingezet, die stroken vrijmaakten van begroeiing om het vuur te stuiten.

In Midden-Brabant woedden zaterdag twee branden. In Hooge en Lage Mierde verwoestte het vuur 25 hectare van landgoed De Utrecht en in het natuurgebied de Loonse en Drunense Duinen ging vijftig hectare bos verloren. Gasten van een camping in Drunen kregen het advies te vertrekken, maar de camping kwam niet in gevaar.

In Hengelo (Overijssel) werd zondag door een overslaande bermbrand een tennishal in de as gelegd. De schade loopt in de miljoenen. Tijdens de brand werd het treinverkeer tussen Enschede en Hengelo tijdelijk gestaakt. Verder waren er in Limburg, Brabant, Overijssel en op de Veluwe tientallen kleinere branden. Als gevolg van een bermbrand was er zondagavond tijdelijk geen treinverkeer mogelijk tussen Lelystad en Weesp.

Naar de oorzaak van de branden moest de brandweer in de meeste gevallen gissen. In drie gevallen wordt opzettelijke brandstichting gemeld: bij een bosbrand bij het Zuid-Limburgse dorp Sweikhuizen (gemeente Schinnen), bij een rietbrand in Giethoorn en in een natuurgebied in Hulst, waar een veertienjarige jongen werd gearresteerd. Onachtzaamheid met vuur wordt bij de het grootste deel van de branden als de meest waarschijnlijke oorzaak genoemd.

Meer over