Dromerige heldin

Het voert misschien wat ver om 2013 het jaar van Mia Wasikowska te noemen, maar de Australische actrice met de dromerige blik rammelde dit jaar wel nadrukkelijk aan de deur. Ze rondde net opnamen af als Emma Bovary in Madame Bovary en speelde de hoofdrol in Stoker, het eigenzinnige Hollywooddebuut van de Koreaan Chan-wook Park. Begin volgend jaar is ze te zien op het filmfestival van Rotterdam, waar ze in de nieuwste (vampieren)film van Jim Jarmusch speelt, Only Lovers Left Alive. Die laatste twee titels spelen zich niet toevallig in een fantasievolle wereld af. Wasikowska's doorbraak kwam in 2010, toen ze de dochter speelde in de tragikomedie The Kids Are Alright. Over een gezin met twee moeders en een vader op afstand die erg dichtbij komt. Maar vooral speelde ze dat jaar de titelheldin in Tim Burtons wat ondergewaardeerde verfilming van Alice in Wonderland. Ze overtuigt als meisje van vlees en bloed in een wereld vol fantasiefiguren, door Burton spectaculair mooi vormgegeven (en later ook nog van 3D voorzien) en blijft moeiteloos op de been naast Burtons vaste acteurs Johnny Depp (als Mad Hatter) en Helena Bonham Carter (als Red Queen). Voor volgend jaar staat een vervolg aangekondigd.

Alice in Wonderland (Tim Burton, 2010) BBC1, 15.25-17.05 uur.

101 Dalmatians

(Stephen Herek, 1996) Geslaagde aflevering van een lange serie films waarin Disney zijn tekenfilmpersonages tot leven wekte. Tussen de grote hoeveelheid rijst-met-krentenhonden voelen de acteurs Glenn Close en Jeff Daniels zich thuis als kwaadaardige Cruella de Vil en eigenaar van de dalmatiërs. De eerste heeft het op de beesten van de tweede voorzien, omdat ze een bontmantel van dalmatiërvacht wil maken. Wreed inderdaad, zoals het een heks in een sprookje betaamt. In tegenstelling tot de tekenfilm uit 1961 waarop Herek zijn film baseerde, praten de honden niet en dat is misschien wel de grootste verdienste van de nog altijd voldoende amusante film.

BBC1, 10.55-12.30 uur.

Les enfants de Timpelbach

(Nicolas Bary, 2008) Fijne Franse fantasyfilm voor het hele gezin waarin getergde ouders een bergdorp verlaten en de kinderen het rijk voor zichzelf hebben. Gebaseerd op de internationale kinderboekenbestseller van de Duits-Amerikaanse schrijver Henry Winterfeld, Timpetill. Die Stadt ohne Eltern (1937). De Franse makers leefden zich uit met humoristische fantasy-elementen. En de volwassen acteurs, onder wie een heerlijk boosaardige Gérard Depardieu, hebben het zichtbaar al evenzeer naar hun zin.

TV5, 21.00-22.35 uur (Nederlands ondertiteld).

All Stars 2: Old Stars

(Jean van de Velde, 2011) Niet geheel geslaagd vervolg op de succesvolle film uit 1997 en de even succesvolle tv-serie die daarna kwam. En dan werden de opnamen ook nog eens overschaduwd door de zelfgekozen dood van een van de hoofdrolspelers: Antonie Kamerling. Hij is in de film alleen op archiefbeeld te zien, de rest van de cast uit deel 1 is present in dit verhaal over de tocht die de ooit hechte vriendengroep maakt naar Barcelona, waar zich het huwelijk van een van hen zal voltrekken. Voordat het zover is, zijn er eerst verregaande autopech, boosaardige gendarmes, verleidelijke Françaises en een Duitse naaktcamping - waarna de kolder overgaat in tragikomedie.

Nederland 3, 22.05-00.10 uur.

undefined

Meer over