Droge ui houdt vrouwen jong

Ui, peterselie, sla, tomaat, komkommer, knoflook en dille remmen de botafbraak bij mannetjes- en vrouwtjesratten. Als dat ook het geval is bij de mens, zouden deze veelgebruikte groenten en kruiden een goedkoop alternatief bieden om osteoporose tegen te gaan....

Dat schrijven de onderzoekers Roman Mühlbauer en Feng Li van de universiteit van Bern (Zwitserland) in Nature van 23 september. Volgens Mühlbauer en Li heeft de consumptie van extra calcium (zoals het drinken van calciumverrijkte melk) maar een beperkt effect op het voorkomen van botbreuken door osteoporose, terwijl van soja, een rijke bron van plantaardige oestrogenen, nog niet bewezen is dat het bij de mens osteoporose tegengaat.

De Zwitserse onderzoekers gaven mannetjesratten vier weken lang dagelijks één gram gedroogde ui te eten en stelden vast dat hun botmassa met 15 procent toenam. Ui met krulpeterselie of een mix daarvan met sla, tomaat, komkommer, knoflook en dille hadden eveneens een gunstig effect op de botmassa. Soja en melkpoeder daarentegen hadden geen effect van betekenis.

Ook vrouwtjesratten profiteerden van de groenten en kruiden. Als hun eierstokken waren verwijderd - om de hormoonhuishouding van de vrouw na de overgang na te bootsen - bleek anderhalve gram ui per dag de botafbraak met zo'n 25 procent te verminderen. Ui gedraagt zich volgens de onderzoekers net zo als het hormoon calcitonine dat eveneens de botafbraak remt en voor de behandeling van osteoporose wordt ingezet.

Meer over