Dröge speelt Cyrano bij het NT

Het Nationale Toneel zal in het nieuwe seizoen een belangrijke bijdrage leveren aan de viering van het 200-jarig bestaan van de Koninklijke Schouwburg in Den Haag....

Opmerkelijk in het nieuwe repertoire van het Nationale Toneel is het aantrekken van gastacteurs als Gert-Jan Dröge en het duo Mini & Maxi. Dröge speelt de rol van graaf in Cyrano de Bergerac, dat in Den Haag wordt geregisseerd door Franz Marijnen en waaraan 23 acteurs meedoen. De titelrol wordt gespeeld door Stefan de Walle. Mini & Maxi zijn te zien in Becketts Wachten op Godot, in regie van Jos Thie.

Het seizoen in Den Haag wordt geopend met de reprise van Fassbinders Het Vuil, de Stad en de Dood in regie van Johan Doesburg. Doesburg regisseert ook Demonen van Lars Norén met onder anderen Gijs Scholten van Aschat en Marie-Louise Stheins.

De Duitse regisseur Jürgen Gosch is aangetrokken voor Tartuffe van Molière. Rosmersholm van Ibsen wordt op locatie gespeeld in regie van Maaike van Langen. Frans Strijards schreef voor het Nationale Toneel Ludmilla, een nieuw stuk over een jonge kunstenares die lijdt aan synesthesie. Strijards zal deze voorstelling zelf regisseren. Rudolf Lucieer speelt de componist Mahler in het gelijknamige stuk van Ronald Harwood.

Het Nationale Toneel brengt ook twee solo-voorstellingen uit: Will van Kralingen speelt in Vrouwen van Picasso van Brian McAvera en Antoinette Jelgersma is te zien in Oersonate uit 1925 van de dadaïst Kurt Schwitters. Andere repertoirestukken zijn Poker van Patrick Marber en Blauw/Oranje van Joe Penhall.

Meer over