Drinkwater uit de waterpijp

Twee reclamejongens willen drinkwater beschikbaar maken voor zoveel mogelijk mensen.

MICHAEL PERSSON

Het is een van de wonderen van de moderne consumptiemaatschappij: bronwater. Zoveel mensen die voor zoveel geld een flesje kopen met spul dat je ook gratis uit de kraan kunt halen - verzin maar eens zo'n product.

Een kwestie van reclame natuurlijk.

Maar nu is een tegenoffensief begonnen. In heel Nederland duiken initiatieven op om het drinkwater weer gangbaarder te maken. Gemeenten, drinkwaterleveranciers en bedrijven zijn bezig met de installatie van nieuwe tappunten op openbare plekken. Zelfs wie zijn water vergeet, hoeft straks nooit meer een flesje te kopen.

Juist twee reclamejongens vormen de voorhoede van de nieuwe kraanwatervoorvechters. Join the Pipe, heet het project van Geraldo Vallen (47) en Lorenzo De Rita (44), waarmee ze drinkwater beschikbaar willen maken voor zoveel mogelijk mensen. Deze lente zijn hun buisvormige watertappunten aan een opmars begonnen en duiken ze op in parken, op pleinen, in winkels, in scholen en kantoren. Van het Erasmuspark in Amsterdam tot Breggen Bakkerij in Rotterdam, van de Hogeschool Windesheim in Zwolle tot het Wilhelminapark in Utrecht: er staan er nu honderd, aan het einde van het jaar moet dat verdubbeld zijn.

Het mes snijdt aan nogal wat kanten. De drinkers sparen geld uit en er zwerven minder plastic flesjes door de steden. Daarnaast is Join the Pipe ook een ontwikkelingsproject. Voor elk geplaatst tappunt in een rijk land wordt een waterpomp neergezet in een arm land.

'Het is begonnen met een campagne op scholen tegen obesitas', zegt Vallen. 'Nederlandse kinderen drinken een halve liter frisdrank per dag, het één na hoogste in de wereld. Drink meer water, was onze boodschap.'

Soms worden de tappunten (à 2.500 euro) gekocht door de gemeente, andere pleisterplaatsen worden gesponsord door bedrijven en instellingen. Zo wil Vodafone, dat er eentje kocht voor zijn nieuwe kantoor in Amsterdam, er ook eentje doneren aan de stad, bij het Centraal Station. 'Met het geld dat je uitspaart door geen flesjes meer te kopen, kun je er nog een paar neerzetten', zegt Vallen.

Het is niet het enige initiatief om drinkwater publiek beschikbaar te maken. In Amsterdam stonden van oudsher 'happertjes', de fonteintjes met een druppelstraaltje omhoog. Daarvan resteren er nog 88 - ooit waren het er honderden. Sommige van die happertjes worden nu door wijkbestuurders vervangen door de pijpen van Join the Pipe, omdat je daar makkelijker een flesje kunt vullen. 'Maar we willen ook nieuwe neerzetten', zegt een woordvoerder van het hoofdstedelijke waterleidingbedrijf Waternet. 'Het hoort bij het stadsbeeld.'

Andere waterleidingbedrijven hebben hun eigen tappunten gelanceerd. Het Provinciaal Waterleidingbedrijf Noord-Holland (PWN) zette woensdag een eerste openbare kraan neer in Alkmaar en het Zuid-Hollandse Dunea heeft onlangs de eerste geplaatst in Wassenaar. Er is zelfs een heuse tappuntenstrijd gaande: in Noord-Holland keerde ex-PVV-Statenlid Hero Brinkman zich tegen Join the Pipe, vanwege het bijkomende ontwikkelingswerk.

In een reactie zegt een woordvoerder van Spa nog niet bang te zijn voor de concurrentie. 'Wij juichen elk initiatief om water te drinken toe. Hoe meer water we drinken, hoe beter.'

undefined

Meer over