Dringend advies kabinet: blijf ook dit weekend binnen

Het kabinet drukt iedereen in Nederland op het hart ook dit weekend thuis te blijven in de strijd tegen de verspreiding van het coronavirus. Het mag dan mooi lenteweer worden, de boodschap blijft: trek er niet op uit.

Wandelaars en hardlopers in het rustige Vondelpark. Beeld ANP
Wandelaars en hardlopers in het rustige Vondelpark.Beeld ANP

Premier Mark Rutte complimenteerde eerder deze week iedereen die tijdens het afgelopen paasweekend binnen was gebleven. ‘Alleen op die manier houden we de situatie in de ziekenhuizen onder controle’, zei de premier.

Op meerdere plaatsen zijn ook dit weekend beperkende maatregelen van kracht. Parkeerplekken zijn afgesloten, handhavers worden ingeschakeld als het uit de hand loopt. De maatregelen worden overal zichtbaar gecommuniceerd: loop anderhalve meter uit elkaar, sport alleen en rij niet met fietsen en motoren in groepen. En als je naar buiten wilt: doe dat dan beperkt en in de eigen omgeving.

Net zoals het afgelopen paasweekend houdt ook dit weekend de marechaussee grenstoezicht bij de grensovergangen tussen Duitsland en Nederland. Het ontmoedigingsbeleid wordt daarmee voortgezet, zo zeggen de burgemeesters van de Veiligheidsregio Limburg-Noord en de marechaussee. Het doel van het beleid is het grensverkeer te minimaliseren.

Bijen tellen in je tuin

Wie in zijn eigen tuin blijft, kan ondertussen meehelpen zicht te krijgen op de bijenstand in ons land. Dit weekend is namelijk de Nationale Bijentelling. Tel een half uur lang de bijen en geef het aantal door via de website nationalebijentelling.nl.

Op die site staan een telformulier en een bijengids om soorten te kunnen herkennen. Vorig jaar werden 54 duizend bijen geteld, tegen 40 duizend in 2018.

De telling wordt gedaan omdat de helft van de bijna 360 bijensoorten in Nederland wordt bedreigd. Dat kan grote gevolgen hebben. Tachtig procent van de gewassen is afhankelijk van bestuiving door bijen.

Er moet zeker vijf jaar achtereen worden geteld om trends in bijenpopulaties van tuinen helder te krijgen en weersinvloeden te kunnen uitsluiten. De telling is een project van onder meer Naturalis en Natuur & Milieu.

LEES OOK:

Premier Rutte: versoepeling zal ‘echt beperkt’ zijn

Premier Mark Rutte tempert de verwachtingen over een versoepeling van de coronamaatregelen na 28 april. Als er al aanpassingen komen, zullen die ‘echt beperkt’ zijn. ‘Het loket gaat zeker niet in één keer open.’

Meer over