nieuwspaasweekend

Dringend advies: ga niet naar de meubelboulevard

Blijf thuis, zoek de drukte niet op, is ook het dringende advies op deze Tweede Paasdag. Voor velen is dit traditioneel een dag voor een bezoek aan een meubelboulevard. Het belooft een stuk frisser te worden dan zondag, met een stevige noordenwind. Prima omstandigheden voor een rondje bouwmarkt of woonboulevard, maar het advies is dus: niet doen. 

Drukte in de bollenstreek op Eerste Paasdag.Beeld EPA

De Nijmeegse burgemeester Hubert Bruls, voorzitter van het Veiligheidsberaad van burgemeesters, drong er vorige week op aan de ‘traditionele paasuitjes’ achterwege te laten. Geen meubelboulevards, geen tuincentrum, geen tochtjes.

Woonboulevards en grote bouwmarkten zetten beveiligers in om erop toe te zien dat bezoekers die toch komen zich aan de coronaregels houden, zoals het afstand houden. Ook nemen ze maatregelen zoals een maximaal aantal klanten in de winkel en aangepaste openingstijden. Bij te hoge bezoekersaantallen kunnen winkels de deuren tijdelijk sluiten.

Premier Mark Rutte zei na het weekend voorafgaand aan het paasweekend trots te zijn op Nederland, omdat de overgrote meerderheid ondanks het stralende weer thuisbleef. Hij hoopte dat Pasen hetzelfde beeld zou laten zien. ‘Als we nu niet volhouden, wordt alles weer tenietgedaan’, waarschuwde hij.

Rustig

Aan de kust bleef het rustig op paaszondag. De kustplaatsen melden dat de stranden niet werden overlopen en dat de mensen die wel kwamen goed afstand hielden. Het was op de stranden in de regio's Den Haag en Kennemerland ongeveer net zo rustig als zaterdag, de situatie was opnieuw goed beheersbaar. Ook op de stranden van de gemeente Noordwijk was het rustig. ‘De drukte was vooral in de bollenstreek en niet aan de kust’, aldus een gemeentewoordvoerder.

Het laatste nieuws rondom de coronacrisis lees je ons in liveblog. In via de stukken in ons dossier praten we je bij over de belangrijkste zaken rondom het virus.

Vooral zaterdag  was het veel te druk in de bollenstreek. Kom niet naar de bollen, riep de Veiligheidsregio Hollands Midden dan ook zondagochtend op. Vanwege de drukte werden zaterdag de wegen tussen de bloembollenvelden afgesloten voor gemotoriseerd verkeer, wielrenners en mountainbikers. Ook zondag en maandag zullen wegen tussen de bollenvelden zijn afgesloten. ‘Jammer dat het zo moet, maar de gezondheid gaat boven alles’, aldus de Veiligheidsregio.

De burgemeesters van Hillegom, Lisse en Teylingen meldden zaterdag teleurgesteld te zijn dat ondanks herhaaldelijk verzoek om niet te komen, toch veel mensen naar de bollenvelden togen. Daardoor konden mensen geen 1,5 meter afstand van elkaar houden. ‘We snappen dat mensen graag naar de Bollenstreek komen in deze tijd. Maar het kan echt niet in deze coronacrisis’, zeggen ze in een verklaring. ‘Blijf dicht bij huis. Die 1,5 meter is zo belangrijk.’

Strandjes

Ook op de strandjes aan de voet van de Haringvlietbrug, bij het Zuid-Hollandse Numansdorp, was het te druk. De Veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid twitterde dat de strandjes werden afgesloten omdat bezoekers ondanks waarschuwingen en boetes zeiden er terug te zullen keren na het vertrek van  de politie en andere handhavers.

Het was zondag uitzonderlijk warm. In Arcen en Eindhoven werd het zondagmiddag met 24,8 graden het warmst. Niet eerder werd het op een weerstation in Nederland zo warm op 12 april, meldt Weeronline. Het oude record stond al een tijd. In 1939 werd het in Maastricht op dezelfde datum 24,4 graden.

LEES OOK:

Dankzij het virus beleeft de drive-thru eindelijk zijn doorbraak in Nederland

Het coronavirus dwingt ondernemers tot creativiteit. Dus hebben velen inmiddels een drive-thru geopend om hun waren te slijten. De Nederlandse automobilist sluit graag aan in de rij. De asperges van Corné Ooms uit Hoogerheide zijn niet aan te slepen dit jaar.

Meer over