Nieuws

Drieduizend extra plaatsen voor asielzoekers om grote toename aanvragen op te vangen

Om een piek in het aantal asielaanvragen op te vangen komen er per 1 november drieduizend plekken bij voor asielzoekers. Hiermee hoopt het kabinet problemen met het stijgende aantal nieuwkomers voor te zijn, maar garanties dat dit lukt, kan staatssecretaris Broekers-Knol niet geven.

Demissionair staatssecretaris Ankie Broekers-Knol van Justitie en Veiligheid (VVD). Beeld ANP
Demissionair staatssecretaris Ankie Broekers-Knol van Justitie en Veiligheid (VVD).Beeld ANP

Sinds eind augustus neemt het aantal mensen dat zich in Nederland meldt met een asielverzoek sterk toe. Op dit moment gaat het om gemiddeld 1.100 asielzoekers per week. Het betreft eerste asielaanvragen, herhaalde asielaanvragen, hervestiging, herplaatsing en nareizigers. Het is niet duidelijk waardoor de nieuwe piek wordt veroorzaakt; er zijn geëvacueerde Afghanen bij, maar ook mensen uit andere landen.

Afgelopen week bleek dat de capaciteit om zo veel mensen goed onderdak te bieden niet groot genoeg was. Bij de noodopvang in Ter Apel sliepen asielzoekers meerdere nachten op veldbedden en stoelen, meldt RTL Nieuws. Een woordvoerder van het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) verwacht dat er de hele maand oktober te weinig ruimte is om iedereen op te vangen.

Tweede Kamerlid Joost Eerdmans (JA21) riep demissionair staatssecretaris van Justitie en Veiligheid Ankie Broekers-Knol dinsdag ter verantwoording tijdens het wekelijkse vragenuur. ‘Nederland kan dit niet aan’, zei Eerdmans. ‘Erkent de staatssecretaris dat het land in een asielcrisis verkeert?’

Broekers-Knol zei dat inderdaad sprake was van een piek, maar weigerde mee te gaan in de ‘sombere schets’ van Eerdmans. ‘Er is een hogere instroom dan verwacht, maar onder die aantallen zitten ook mensen die zich al in Nederland bevinden en opnieuw asiel aanvragen.’

Extra plekken

Samen met gemeenten en provincies probeert het kabinet extra plekken beschikbaar te maken. Niet alleen komen er vanaf 1 november drieduizend nieuwe plekken bij, er wordt met gemeenten gewerkt aan nieuwe grote noodopvanglocaties. Momenteel verblijven 31.500 personen in de asielopvang. Meer dan eenderde van hen heeft al een verblijfsvergunning en dus recht op een woning. ‘Zodra die uit de opvang zijn, is er geen gebrek meer aan plekken’, zegt Broekers-Knol. Gemeenten hebben weliswaar 30 miljoen euro extra gekregen om meer statushouders te kunnen huisvesten, maar kampen nog steeds met een tekort aan beschikbare huizen.

null Beeld

Broekers-Knol wil daarom niet de garantie geven dat het probleem per 1 november is opgelost. ‘Ik heb geen glazen bol.’ Dat kwam haar op cynische reacties uit de Kamer te staan. ‘Waarom houdt u ons voor de gek? Er gaan geen mensen uit, maar er komen wel mensen bij’, reageerde Eerdmans. Volgens hem zijn de drieduizend extra plekken niet genoeg om het wekelijkse aantal asielzoekers opvang te bieden. Hierop antwoordde Broekers-Knol dat wel degelijk sprake is van uitstroom, maar dat de instroom momenteel hoger is.

Eerdmans vroeg de staatssecretaris ook naar mogelijkheden om de asielinstroom in te dammen of om grenscontroles uit te voeren, maar dat is volgens Broekers-Knol niet aan de orde. ‘Nederland biedt altijd plek aan mensen die vluchten voor oorlog en geweld.’

Verbetering

In een eerdere versie van dit bericht werd gemeld dat het aantal mensen dat zich in Nederland meldt met een asielverzoek gemiddeld wekelijks toeneemt met 11 duizend asielzoekers. Het gaat om 1.100 mensen.

Meer over