Drie wereldpremières bij Nederlandse Opera

De Nederlandse Opera brengt het komende seizoen drie wereldpremières. Het zijn Writing to Vermeer, een nieuw product van de tandem Louis Andriessen-Peter Greenaway; een nieuwe opera van Guus Janssen en Friso Haverkamp (Hier), en de eerste scenische uitvoering van een samengesteld werk (Rêves d'un Marco Polo) van de in 1983...

Met deze premières houdt de Opera het aanbod 'breed', in combinatie met werken als Puccini's Tosca en Verdi's Aida, waarvan de abonnementen- en losse kaartverkoop zo wordt ingesteld, dat één voorstelling uit elk van deze reeksen geheel in de vrije verkoop gaat. De Opera wil daarmee de heersende beeldvorming doorbreken en het bordje 'altijd uitverkocht' verhangen.

Aida wordt gebracht met het Concertgebouworkest onder leiding van Riccardo Chailly. De nieuwe chefdirigent van de Nederlandse Opera, Edo de Waart, opent het komende seizoen in het Amsterdamse Muziektheater met Werther van Massenet. De Waart, opvolger van Hartmut Haenchen, leidt ook een nieuwe productie van Janaceks Katja Kabanova. Haenchen en artistiek directeur Pierre Audi zetten hun samenwerking voort met Alceste van Gluck.

Haenchen, die zijn werkzaamheden bij de Opera en het Nederlands Philharmonisch in Amsterdam gaat combineren met het muzikaal directeurschap van de Oper van Leipzig, dirigeert in het Muziektheater ook Wagners Meistersinger. De samenwerking met Haenchen wordt na 2000 nog 'verbreed', zegt de Opera.

Het gezelschap biedt komend seizoen twaalf producties. Behalve in het Muziektheater wordt er gespeeld in de Stadsschouwburg en op een speciaal te creëren locatie op het terrein van de Westergasfabriek in Amsterdam. Andriessens Writing to Vermeer gaat uit van 'huiselijke taferelen' bij, en fictieve brieven aan de schilder.

Meer over