Drie vrouwen beschuldigen hiphopmagnaat Russell Simmons van verkrachting

De Amerikaanse hiphopmagnaat Russell Simmons is door drie vrouwen beschuldigd van verkrachting. De aantijgingen komen van twee vrouwen met wie hij heeft samengewerkt, en van een muziekjournalist die enkele keren is uitgeweest met Simmons.

Iñaki Oñorbe Genovesi
Russell Simmons Beeld epa
Russell SimmonsBeeld epa

De incidenten zouden volgens The New York Times hebben plaatsgevonden tussen 1988 en 2014. In de Los Angeles Times hebben nog eens vijf vrouwen verteld door Simmons seksueel geïntimideerd of misbruikt te zijn.

Simmons (60) is de oprichter van de wereldberoemde platenmaatschappij Def Jam Records. In het verleden had hij bekende rappers onder zijn hoede als LL Cool J, Beastie Boys, Warren G, Public Enemy, Ja Rule, Ludacris en Kanye West. Ook was hij betrokken bij de populaire hiphopgroep Run DMC van zijn broer Joseph Simmons. Hij heeft diverse productiemaatschappijen en kledingmerken opgezet. Zijn vermogen wordt geschat op ruim 300 miljoen dollar.

Simmons heeft alle beschuldigingen tegengesproken. 'Deze vreselijke aantijgingen hebben mijn wereld op z'n kop gezet. Al mijn relaties waren met wederzijdse goedkeuring.'

In een verklaring heeft hij laten weten dat de afgelopen weken een vrouw gepoogd heeft hem af te persen. Zij zou hebben gedreigd naar de media te stappen met een beschuldiging als zij niet een half miljoen dollar zou krijgen.

Eind vorige maand stapte Simmons op bij al zijn bedrijven. Hij had hiertoe besloten nadat actrice en scenarioschrijver Jenny Lumet (dochter van regisseur Sidney Lumet) vertelde dat Simmons haar in 1991 tot seks had gedwongen. Ook het voormalig Victoria's Secret-model Keri Claussen Khalighi verklaarde begin jaren negentig door Simmons te zijn gedwongen orale seks te hebben, terwijl de eveneens wegens wangedrag in opspraak geraakte regisseur Brett Ratner toekeek.

'Hoewel ik nooit gewelddadig ben geweest, heb ik me wel decennialang gedachteloos en ongevoelig opgesteld in sommige relaties', verklaarde Simmons. Hij heeft gezegd zich voortaan te richten op 'persoonlijke groei, spiritueel leren en bovenal luisteren'.

Vrijwel alle vrouwen die Simmons hebben beschuldigd, zeggen aangemoedigd te zijn door de wereldwijde #MeToo-discussie en de nasleep van de tientallen beschuldigingen van seksuele intimidatie, aanranding en verkrachting tegen Hollywoodproducent Harvey Weinstein.

Die kreeg deze week een nieuwe beschuldiging aan zijn broek. In een opiniestuk in The New York Times schetste de Mexicaanse actrice Salma Hayek haar ontluisterende ervaringen met Weinstein. De 51-jarige actrice, bekend van films als From Dusk Till Dawn, Desperado en Frida (waarvoor ze in 2003 voor een Oscar werd genomineerd) noemde Weinstein in haar stuk 'een gepassioneerde cinefiel, iemand die risico's nam, een ontdekker en vader van filmtalent, een liefhebbende vader en een monster'.

Daarnaast beschreef Hayek hoe Weinstein haar tijdens de productie van Frida, het levensverhaal van de Mexicaanse kunstschilder Frida Kahlo, bozer en bozer werd bij haar vele afwijzingen op zijn seksuele verzoeken. Volgens Hayek zou Weinstein haar zelfs met de dood hebben bedreigd.

De gevallen studiobaas heeft woensdag laten weten zich niet te herinneren dat hij Hayek ooit onder druk heeft gezet in de film Frida een seksscène te spelen met collega en goede vriendin Ashley Judd - die begin oktober het schandaal rond Weinstein aan het rollen bracht.

Waarom Saskia Noort haar verkrachting jarenlang stilhield
'Ik zweeg ook omdat ik merkte dat niemand op zo'n verhaal zat te wachten.'

'Ik heb het gedaan'
Na #MeToo nu ook #IHave: mannen bieden excuses aan voor misbruik en intimidatie.

Sarah Sluimer reageert in dit opiniestuk op #MeToo: We beschermen ze, de mannen
'Het schuurt dat ik ooit met je werkte en me toen regelmatig ongemakkelijk voelde bij de toon van je nachtelijke smsjes en ellenlange mails. Iets dwingerigs, iets hijgerigs.'

Lezersbrieven over seksisme: 'Ik ken geen vrouw die niet 'me too' kan zeggen'
In mijn eigen omgeving is geen enkele vrouw die niet 'me too' kan zeggen, schrijft een lezer. Dat gedrag wordt met de paplepel ingegoten, stelt een ander. En geeft onthutsende voorbeelden.

#MeToo haalt seksueel geweld uit de taboesfeer, maar lost het het probleem ook op?
Een analyse en drie vrouwen die hun verhaal doen (+).

Meer over