Drie vissers komen om door explosie op schip

Drie opvarenden van een vissersschip uit het Zeeuwse Ouddorp zijn woensdag om het leven gekomen nadat een opgeviste bom uit de Tweede Wereldoorlog op het dek ontplofte...

ANP

Aan boord waren in totaal zes bemanningsleden. Op het moment van de explosie bevond de kotter OD-1 Maarten Jacob zich 100 kilometer ten westen van IJmuiden. Het schip bleef zeewaardig en kon op eigen kracht naar de haven van IJmuiden varen. Daar kwam het schip woensdagavond aan.

Daar vingen burgemeester G. van de Velde-de Wilde van Goedereede, waar Ouddorp onder valt, en een aantal familieleden de bemanning op. De burgemeester is geschokt door het ongeval. Volgens haar komt in ieder geval een deel van de bemanning uit Ouddorp. ‘In een hechte gemeenschap komt dit heel hard aan,’ zei ze. Of er vanuit de gemeente iets wordt georganiseerd, laat ze afhangen van de wensen van de familie.

Het Kustwachtcentrum in Den Helder kreeg de melding van de explosie even voor half vier 's middags binnen. Een reddingshelikopter en een Lynx-helikopter van de marine vlogen meteen naar het schip. Daar werd een arts aan boord gebracht. Een ander vissersschip was toen al op de plek van het ongeval om assistentie te verlenen.

Het centrum dirigeerde verder een boot van de reddingsmaatschappij van IJmuiden naar het vissersschip. Ook een marineschip en het visserij-inspectievaartuig Barend Biesheuvel koersten richting het getroffen vaartuig, maar werden later teruggeroepen.

Geregeld halen vissers volgens een woordvoerder van het Kustwachtcentrum bommen, vooral uit de Tweede Wereldoorlog, boven water. Zelden gebeurt het dat projectielen ontploffen. ‘De bommen zijn bijvoorbeeld door vliegtuigen die teruggingen naar Engeland, gedumpt’, aldus de zegsman.

Als vissers er een in hun net krijgen, moeten ze daar melding van maken. De marine maakt de bommen vervolgens onschadelijk. De kustwacht heeft een speciale bommenkaart uitgegeven waarop schippers kunnen zien welk soort explosief zij hebben opgehaald.

Mogelijk explodeerde de bom toen de vis op het dek werd gestort, zei voorzitter B. Daalder van de Federatie van Visserijverenigingen. Daalder, die zelf in 1958 in de visserij begon, herinnert zich één eerder geval waarbij een bom bij een vissersschip ontplofte. Dat was eind jaren '80, toen er eentje vlak onder een schip afging. ‘Het schip raakte beschadigd, maar de bemanning niet.’

Over het getroffen schip zegt Daalder: ‘een prachtige kotter van een jaar of vier, vijf oud.’ De eigenaar van de Maarten Jacob is Zeevisserijbedrijf Ouddorp 1. Het schip is gebouwd bij Maaskant Shipyards en het is vijf jaar oud. De OD-1 is ruim 42 meter lang en 8.50 meter breed. De kotter heeft een diepgang van ruim vijf meter.

Ouddorp is rustiek vissersplaatsje met een een kleine gemeenschap van vissers. De plaats in Zuid-Holland heeft 6000 inwoners.

Meer over