Drie organisaties springen in gat van failliete conventie

Het New Music Seminar is niet meer. De grote popconventie voor nieuwe muziek, die elke zomer in New York werd gehouden, heeft de laatste editie (1994) niet overleefd....

GERT VAN VEEN

Van onze verslaggever

Gert van Veen

AMSTERDAM

Zo meldde de Village voice dat medewerkers die vanaf de eerste voorbereiding maanden actief waren geweest, nog altijd hun loon niet hadden ontvangen. Inmiddels is duidelijk dat NMS-organisator Mark Josephson de financiële problemen niet zal kunnen oplossen. Zijn kantoor is definitief gesloten, terwijl hem drie rechtzaken boven het hoofd hangen.

Het is het tragische einde van een van de grootste conventies uit de popgeschiedenis, die in de late jaren tachtig uitgroeide tot een wereldberoemd fenomeen. Elke zomer stond New York in de maand juli een week lang in het teken van nieuwe popmuziek. Het NMS was een ontmoetingsplaats van vertegenwoordigers van de platenindustrie, die hier de kans kregen om nieuwe contacten te leggen, met elkaar te debatteren in panels en een immense hoeveelheid nieuwe bands te zien.

De showcases in de clubs van Manhattan, van het grote Palladium tot achterafzaaltjes als CBGB's en Wetlands, gaven ook een flink aantal Nederlandse groepen de kans om zich voor het eerst te presenteren aan de Amerikaanse muziekindustrie. Zo waren ondermeer Urban Dance Squad, Kong, Bettie Serveert, de Dijk, de Nits, Sjako! en Eton Crop tijdens het NMS te zien in New York, terwijl de Stichting Popmuziek Nederland een vaste plek had op de NMS-beurs.

Het valt te betwijfelen of een van de Nederlandse bands ook werkelijk profijt heeft gehad van hun presentatie. Optreden in New York is natuurlijk niet niks, maar de realiteit was meestal ontnuchterend: een klein zaaltje gevuld met een grote Nederlandse delegatie, die 'onze jongens' kwam aanmmoedigen, aangevuld met een handjevol vaste klanten aan de bar, en - met veel mazzel - een enkele verdwaalde vertegenwoordiger van een platenmaatschappij. Alleen bands waar al veel om te doen was, maakten enige kans om platenbonzen te interesseren.

Een conventie als het NMS wordt door de platenindustrie toch in eerste instantie aangewend om contacten te leggen. Op een zelfde manier als dat gebeurt op de jaarlijkse MIDEM in Cannes, een uitstapje voor de platenindustrie, waar iedereen een week lang telefoon-relaties versterkt met een flinke hoeveelheid alcohol. Het echte zakendoen gebeurt pas naderhand.

Toch zal niemand het belang van dergelijke conventies ontkennen. Niet voor niets is hun aantal is in de laatste jaren flink toegenomen. In Miami is er jaarlijks een conventie voor dansmuziek, in New York vindt in de late zomer de CMJ Music Marathon plaats, terwijl in Austin, Texas de South By Southwest Music Convention wordt gehouden. In Europa heeft de Duitse Popkomm de laatste jaren veel aan belang gewonnen.

Al deze conventies zijn kleiner en compacter dan het NMS, dat in veel opzichten uit zijn krachten was gegroeid. Aan het begin van de jaren tachtig opgezet als een ontmoetingsplaats voor de onafhankelijke popmuziek - kleine platen- en distributie-maatschappijen - speelde het een belangrijke rol in de ontwikkeling van ondermeer rap en hip hop,muziek die bijna uitsluitend verscheen op onafhankelijke labeltjes. Maar het imago van jong en vernieuwend was het New Music Seminar inmiddels wel kwijt. Het budget om het evenement te kunnen laten plaatsvinden lag inmiddels rond de miljoen dollar, terwijl een toegangspas zo'n vierhonderd dollar kostte.

De teruggelopende belangstelling werd de organisatie, na twee achtereenvolgdende slechte jaren, uiteindelijk fataal. Maar liefst drie verschillende organisaties willen de opengevallen plaats innemen. Michael Dorf, eigenaar van de club Knitting Factory, heeft plannen voor een New Music Showcase, een vijfdaagse marathon van concerten van jonge bands in alle Manhattan Clubs. Dan is er Net Con 1., een organisatie die zich juist wil richten op de informatieve kant van het NMS, door middel van panels over radio, de dans-underground en de alternative rock. All access tenslotte biedt zowel showcases als panels tijdens een driedaagse conventie in het Manhattan Center. De komende maanden zal blijken welke van de drie organisaties ook inderdaad van de grond komt.

Meer over