Drie miljoen voor beter toezicht op kinderopvang

De gemeenten en de gemeentelijke gezondheidsdiensten krijgen drie miljoen euro om het toezicht op de kinderopvang te verbeteren. Minister De Geus van Sociale Zaken heeft de subsidies toegewezen...

Eerder dit jaar bleek uit onderzoek dat 40 procent van de vierduizend kinderdagverblijven niet voldeed aan de kwaliteitseisen. Bovendien was de kwaliteit ten opzichte van eerdere studies in 1995 en 2001 flink gedaald. Vooral de hygiëne en de veiligheid in kinderdagverblijven waren onvoldoende. Ook werd voor de kinderen te weinig georganiseerd. Alleen de pedagogische kwaliteiten van de leiding werden positief beoordeeld. Naar aanleiding van die bevindingen kondigde minister De Geus in september aan dat er extra geld zou komen voor controle.

Het grootste deel van het toezicht op kinderopvang is in handen van 130inspecteurs, die in dienst zijn van de 39GGD’s. Zij controleren onder meer gezondheidsaspecten en het pedagogisch klimaat. Andere instellingen, waaronder de brandweer en de Voedsel- en Warenautoriteit, houden toezicht op hun eigen vakgebied.

Een woordvoerder van GGD Nederland zegt dat het geld vooral gebruikt zal worden voor de scholing van inspecteurs.

Meer over