Drie man, meer dan 160 doelpunten

Dit seizoen scoorden ze samen al 168 keer: Messi en Ronaldo, de blikvangers van het internationale voetbal, en Huntelaar, de goalgetter uit de Achterhoek. Deze week proberen ze de halve finales van de Europese bekers te halen. Ex-spitsen typeren hen: dribbelaar Anthony Lurling over pingelaar Messi, de immer verzorgde Geert den Ouden over de ijdele Ronaldo en topschutter Wim Kieft over afmaker Huntelaar.

OUD-SPITS WIM KIEFT OVER HUNTELAAR EN SCOREN

Huntelaar, spits bij Schalke 04 sinds 2010

'Huntelaar doet het geweldig, maar hij zit natuurlijk niet bij de grootste club van de wereld. Je moet daarbij ook een beetje geluk hebben. In de periode dat hij bij Real Madrid zat, kon je niet spreken van werkelijk beleid bij die club. Spelers kwamen en gingen. Hij mist iets van charisma, maar met het volledige vertrouwen zou hij ook bij Real het rendement van Schalke hebben gehaald. Waarom niet?

Het is, ook bij AC Milan, niet helemaal gelopen zoals het met hem had kunnen lopen. Dat kan ook een beetje pech zijn, op het verkeerde moment op de verkeerde plaats zijn. Qua doelpunten doet Klaas-Jan niet onder voor Van Nistelrooij of zo. Hij zou ook bij Manchester United vaak kunnen scoren. Natuurlijk.

Hij is een echte speler voor in het strafschopgebied, met een ongelooflijk goed gevoel voor timing. Hij is tweebenig en beleeft zo'n seizoen waarin alles wat hij aanraakt in goud verandert. Dat is heel prettig voor een spits, daardoor ga je weer beter spelen en krijg je waardering.

Hij houdt bovendien druk op Van Persie, als het om het Nederlands elftal gaat. Ik denk dat bondscoach Van Marwijk nog altijd voor Van Persie kiest als spits, maar Klaas-Jan vermoedt dat er iets te halen valt. Hij blijft de druk opvoeren met zijn doelpunten. Van Persie doet het natuurlijk ook geweldig, maar die rendeert niet zoals bij Arsenal.

Misschien dat Huntelaar zich verongelijkt voelt door de situatie. Dan kan hij alleen maar telkens laten zien: kijk hoe ik speel, terwijl hij in zijn hart ook weet dat Van Persie puur als voetballer beter is. Maar hij toont zich met doelpunten. Hij is op en top scherp. Misschien is hij mentaal steeds boos en speelt hij ook op rancune. Dat is een mooie drijfveer.

De vraag is hoe het dan gaat als hij die kans in het Nederlands elftal straks niet krijgt. Heeft hij dan nog energie over, of levert hij zijn gedrevenheid in? Het kan ook zijn dat Van Persie, als hij reserve is, zegt: ja hallo, hier heb ik geen zin in. En het kan ook dat ze straks allebei spelen op het EK.

Huntelaar speelt een beetje zoals ik dat vroeger deed, maar dat is lang geleden. In mijn begintijd bij Ajax was ik ook een echte speler voor 'in de zestien'. Later, ook bij PSV, ging ik ook wat meer betekenen in het spel, een beetje meevoetballen. Dat was leuker. Dan kreeg je meer waardering, terwijl je toch je doelpunten maakte. Als je alleen leeft van doelpunten, is dat ook vermoeiend, vooral als je ze een tijdje niet maakt. Want die druk blijft dan wel.

Klaas-Jan heeft vooral zijn gevoel voor het doel sterk ontwikkeld. Hij is ontzettend veelzijdig in het zestienmetergebied. Dat is instinct, het is moeilijk onder woorden te brengen. Daar zijn ook wel trucjes voor, met voorbewegingen en zo. Je stapt in, de verdediger stapt met je mee, en dan zet je weer snel een stap naar achteren. Dan vraagt de buitenstaander zich af: hoe kan die spits daar toch zo vrijstaan?'

VOORMALIG SPITS GEERT DEN OUDEN (ONDER MEER EXCELSIOR, ADO) OVER RONALDO EN IJDELHEID

Ronaldo, spits bij Real Madrid sinds 2009

'Volgens mij zijn veel mensen jaloers op Ronaldo, die vaak kritiek krijgt. Wie wil er nu niet zo goed uitzien als hij? Wie wil er geen miljoenen verdienen met voetballen bij Real Madrid? Wie wil niet in mooie auto's rijden en aandacht krijgen van prachtige vrouwen?

Ronaldo ziet er gelikt uit. Hij gaat altijd op tijd naar de kapper, bij wijze van spreken. Zowel op het veld als daarbuiten heeft hij uitstraling. Sommigen noemen hem arrogant, maar in ieder geval heeft hij altijd aandacht besteed aan zijn uiterlijk. Hij is een metroman. Dat ben ikzelf ook.

Ik probeer er ook goed uit te zien. Ik voel me fijn als ik verzorgd over straat ga, met leuke kleding. Tijdloos, of juist heel hip, of een combinatie van beide. Ik heb veel kennissen in de kledingbranche, dus ik zit dicht bij het vuur van de mode.

Mijn haarbandje had echt een functie, namelijk om mijn wat langere haar uit mijn ogen te houden. Kleding moet goed zitten, ook op het veld. Ik voetbal tegenwoordig bij amateurclub V.O.C. in Rotterdam en ben de enige van mijn elftal die zijn shirts op maat laat maken. Dat vind ik leuk. Ik ben ook de enige die altijd met korte mouwen speelt. Lange mouwen draag ik alleen als het echt koud is, zo koud als het in Nederland eigenlijk nooit is. Schoenen moeten netjes gepoetst zijn. Net als Ronaldo wil ik er gelikt uitzien in het veld.

Messi heeft een heel verfijnde techniek, terwijl Ronaldo meer van de kracht is. Hij maakt veel doelpunten op kracht, door ergens net op tijd te komen. Dat lukte mij ook geregeld, al is elk aspect van het spel bij Ronaldo vele malen beter verzorgd dan bij mij vroeger.

Ik wist van te voren vaak al hoe ik een doelpunt ging maken. Dat vond ik ook de mooiste treffers. Je kon het verloop voorspellen. Je wist hoe de keeper ging reageren en waar de ruimte lag. Ik wist dan precies wat ik ging doen. Net als ik er soms al zeker van was hoe Dennis Bergkamp een doelpunt ging maken. Daarvan kan ik het meest genieten, van die vorm van voorspelbaarheid.

Ronaldo heeft dat ook in zijn spel. Dan weet je gewoon dat hij die bal rustig in de hoek gaat leggen, omdat hij ervan overtuigd is dat de doelman nooit bij de bal kan. Terwijl Messi vaak met een lob of een stift scoort, weet Ronaldo zeker dat hij de bal vrij simpel kan afmaken.

Voetbal mag best een beetje show zijn, maar het hoeft niet per se. Al dat uiterlijke vertoon is leuk en aardig, maar het belangrijkste is dat ik het gevoel heb dat ik nog steeds gewoon Geert ben. Ik ben nog steeds de Geert die ik al was voordat ik voetbalde, als kind. Mijn moeder zegt weleens: jij bent nog steeds diezelfde positieve jongen. En moeders hebben altijd gelijk.'

'Zoals velen naar Maradona , Cruijff of Pelé kijken, zo zal deze generatie later over Messi praten. Hij is zo'n onwaarschijnlijke klasse apart. Dit seizoen heb ik zelf ook mooie doelpunten gemaakt uit dribbels, tegen Heerenveen en PSV. In mijn jonge jaren bij Den Bosch heb ik veel gedaan aan kappen en draaien, volgens de methode van Wiel Coerver. Later, bij Heerenveen, heb ik veel geoefend met het linkerbeen, toen ik onder Foppe de Haan linksbuiten was.

DRIBBELAAR ANTHONY LURLING (NAC) OVER MESSI EN PINGELEN

Messi, spits bij Barcelona sinds 2004

Het is heerlijk om totale controle te hebben over de bal. Als wat kleinere speler moet ik het hebben van mijn acties, mijn dribbels. Na een dribbel scoren is het fijnst. Of een paar mensen passeren en de bal dan breed leggen, waarna een teamgenoot kan scoren. Dat is ook goed.

Ik geniet ongelooflijk van Messi. Het lijkt soms zo gemakkelijk wat hij doet. Hij krijgt ook de mooiste ballen, dat is een voordeel. Tegen Leverkusen in de Champions League scoorde hij vijf keer, waarvan drie keer na een lange sprint, nadat hij net geen buitenspel stond. Dan is vooral de manier waarop hij het afmaakt fantastisch: stiffie met links, stiffie met rechts. Met je goede been een stiftbal over de keeper geven, is nog te doen. Maar met je zwakkere been is dat echt lastig. En dat doet hij gewoon op het allerhoogste niveau. Dat zegt alles.

Bovendien speelt Messi alles. In zo'n wedstrijd tegen Leverkusen denk je, als hij er drie heeft gemaakt: nu zal de trainer hem er toch een keer uithalen om wat rust te geven, maar nee. Hij speelt altijd 90 minuten, met zichtbaar plezier. Het lijkt soms alsof hij gewoon een partijtje voetbalt.

Ik heb ook nog steeds plezier in voetbal, vooral dit seizoen. Vorig jaar was dat minder, door een knie-operatie, een hamstringblessure, problemen in de groep. Ik ben bijna 35 en dan ga je nadenken. Maar dit seizoen is heerlijk en ik heb voor een jaar bijgetekend bij NAC. Voor Messi is het in zekere zin iets makkelijker het plezier te bewaren. Barcelona speelt bijna elke tegenstander zoek. Maar op ons niveau kan het ook fijn zijn.

Ik genoot het meest van mijn doelpunt tegen Heerenveen: na een steekpass twee, drie man en de keeper passeren. Zoiets gebeurt dan in een waas. Je krijgt de bal en begint aan de dribbel. Je gaat de eerste man voorbij en ziet vanuit je ooghoeken een volgende aankomen. Daarop reageer je. Op een gegeven moment voel je dat het niet meer mis kan gaan. Dan overkomt die dribbel je. Het is nooit zo dat je denkt: oh, ik zal eens even drie man passeren.

Ze hebben me altijd vrijgelaten in mijn dribbels. Ja, als je ouder wordt weet je vanzelf dat je de bal eerder moet afgeven. Bij VV Hertogstad, als kind in Den Bosch, beloofden mijn opa en oma me een gulden per doelpunt. Als we dan met 9-1 wonnen, had ik er acht gemaakt. Daar zijn ze snel mee opgehouden, met die guldens.'

undefined

Meer over